Jens Stoltenbergs mandatperiod som Natos generalsekreterare går ut den 1 oktober. Arkivbild.
Jens Stoltenbergs mandatperiod som Natos generalsekreterare går ut den 1 oktober. Arkivbild. - Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Val av ny Nato-chef kan läggas på is

USA presenterar ingen favorit för posten som Natos nya generalsekreterare. Det sade den amerikanska utrikesministern Antony Blinken på tisdagen.


— Vi är i nära samråd med våra allierade och partner för att bestämma hur vi vill göra med Natos ledare, sade Blinken vid en presskonferens i London.

Internationella medier har rapporterat att nuvarande Nato-chefen Jens Stoltenberg troligen blir ombedd att fortsätta ett år till. Orsaken kan vara oenighet i försvarsalliansen, enligt den danska tidningen Altinget som fått uppgifter av en diplomatkälla från Nato. Bland annat kan det handla om Sveriges process in i alliansen.

Stoltenbergs mandatperiod förlängdes i fjol till följd av det ryska anfallskriget mot Ukraina och löper ut den 1 oktober.

Senast i måndags sade Stoltenberg att han inte planerade att söka förlängning – men diplomatkällan tror att det är osannolikt att han tackar nej om han blir tillfrågad.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!