Hamas utanför palestinsk regering

Palestinierna väntas få en ny regering i dag.


Palestinierna väntas få en ny regering senare i dag. Återigen får Salam Fayyad, gillad av västvärlden men inte särskilt populär inom Fatahrörelsen, jobbet av president Mahmud Abbas, uppger tjänstemän i Ramallah.

Den nya regeringen väntas installeras omkring klockan 16.30 svensk tid.

Av de 24 ministrarna tillhör hälften Abbas Fatahrörelse och hälften andra palestinska partier - men ingen från al-Fatahs ärkerival Hamas.

Den USA-utbildade Fayyad meddelade sin avgång i mars för att bereda väg för en ny samlingsregering mellan Hamas och al-Fatah. De båda grupperna har mötts upprepade gånger under våren för att diskutera försoning, men så sent som i måndags avslutades den femte rundan i Kairo - utan framsteg.

Hamas vann parlamentsvalet 2006 och satt en kortare tid i samlingsregering med al-Fatah. Sommaren 2007 utbröt våldsamma strider mellan grupperna i Gazaremsan, som slutade med att Hamas tog makten över territoriet.

al-Fatah styr på Västbanken, eller åtminstone de delar som Israel låter palestinierna styra. Fatahregeringen på Västbanken och Hamasregeringen i Gaza erkänner inte varandras legitimitet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.