Torsdag 13 Maj
Stockholm

Hamas utanför palestinsk regering

Palestinierna väntas få en ny regering i dag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Palestinierna väntas få en ny regering senare i dag. Återigen får Salam Fayyad, gillad av västvärlden men inte särskilt populär inom Fatahrörelsen, jobbet av president Mahmud Abbas, uppger tjänstemän i Ramallah.

Den nya regeringen väntas installeras omkring klockan 16.30 svensk tid.

Av de 24 ministrarna tillhör hälften Abbas Fatahrörelse och hälften andra palestinska partier - men ingen från al-Fatahs ärkerival Hamas.

Den USA-utbildade Fayyad meddelade sin avgång i mars för att bereda väg för en ny samlingsregering mellan Hamas och al-Fatah. De båda grupperna har mötts upprepade gånger under våren för att diskutera försoning, men så sent som i måndags avslutades den femte rundan i Kairo - utan framsteg.

Hamas vann parlamentsvalet 2006 och satt en kortare tid i samlingsregering med al-Fatah. Sommaren 2007 utbröt våldsamma strider mellan grupperna i Gazaremsan, som slutade med att Hamas tog makten över territoriet.

al-Fatah styr på Västbanken, eller åtminstone de delar som Israel låter palestinierna styra. Fatahregeringen på Västbanken och Hamasregeringen i Gaza erkänner inte varandras legitimitet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela