Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hamas utanför palestinsk regering

Nyheter | 19/05/2009 15:53

Palestinierna väntas få en ny regering i dag.

Palestinierna väntas få en ny regering senare i dag. Återigen får Salam Fayyad, gillad av västvärlden men inte särskilt populär inom Fatahrörelsen, jobbet av president Mahmud Abbas, uppger tjänstemän i Ramallah.

Den nya regeringen väntas installeras omkring klockan 16.30 svensk tid.

Av de 24 ministrarna tillhör hälften Abbas Fatahrörelse och hälften andra palestinska partier - men ingen från al-Fatahs ärkerival Hamas.

Den USA-utbildade Fayyad meddelade sin avgång i mars för att bereda väg för en ny samlingsregering mellan Hamas och al-Fatah. De båda grupperna har mötts upprepade gånger under våren för att diskutera försoning, men så sent som i måndags avslutades den femte rundan i Kairo - utan framsteg.

Hamas vann parlamentsvalet 2006 och satt en kortare tid i samlingsregering med al-Fatah. Sommaren 2007 utbröt våldsamma strider mellan grupperna i Gazaremsan, som slutade med att Hamas tog makten över territoriet.

al-Fatah styr på Västbanken, eller åtminstone de delar som Israel låter palestinierna styra. Fatahregeringen på Västbanken och Hamasregeringen i Gaza erkänner inte varandras legitimitet.

Skrivet av: