Bilar från väst till försäljning hos en bilfirma i Moskva 2015. Nu skärper EU sitt exportförbud av lyxbilar till Ryssland till att gälla alla bilar med motorer över 1900 cc. Arkivbild.
Bilar från väst till försäljning hos en bilfirma i Moskva 2015. Nu skärper EU sitt exportförbud av lyxbilar till Ryssland till att gälla alla bilar med motorer över 1900 cc. Arkivbild. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

EU överrens – stoppar bilexporten till Ryssland

Stopp för försäljning av både nya och gamla bilar med motorer över 1900 kubikcentimeter ingår i EU:s elfte sanktionspaket mot Ryssland. Samtliga huvudstäder har nu sagt ja.


Fakta: Elva hårda paket

Sedan februari 2022 har EU antagit elva sanktionspaket med anledning av Rysslands attacker mot Ukraina:

23 februari 2022: mot ekonomiska relationer med utbrytarområdena Donetsk och Luhansk och parlamentsledamöter som röstat för att godkänna deras självständighetsförklaring.

25 februari: visumstopp och frysta tillgångar även för toppledare som president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov samt exportstopp för flygplan och utrustning till oljesektorn.

28 februari och 2 mars: sju banker stoppas från transaktionssystemet Swift, ryska flyg stoppas från EU och tre statskontrollerade tv-kanaler tystas.

15 mars: handelssanktioner mot järn, stål och lyxvaror och investeringsstopp i energisektorn.

8 april: utfasning av kolimport och stopp för ryska lastbilar i EU och ryska fartyg i EU-hamnar.

3 juni: utfasning av importen av råolja och fler banker stoppade från Swift, däribland storbanken Sberbank.

21 juli: stopp för import och handel med guld.

6 oktober: pristak på rysk olja, importförbud för stål och exportförbud för ytterligare flygdelar och elektronik.

16 december: ännu fler banker, partier och tv-kanaler på sanktionslistan liksom fler varor på exportförbudslistan, däribland drönare.

25 februari 2023: importförbud för asfalt, stopp för ryska tv-kanaler på arabiska och restriktioner mot ryska medborgare i ledarpositioner för viktig infrastruktur i EU.

23 juni: öppning för sanktioner mot företag och länder som bidrar till kringgående av andra sanktioner, utökat stopp för bilexport

Samtidigt har antalet personer, företag och organisationer som inte ska ges visum till EU och få sina eventuella tillgångar i EU frysta hela tiden utökats. Efter det tionde paketet fanns 1 473 individer och 205 företag eller organisationer på sanktionslistan.

Källa: EU:s ministerråd.

"Dagens paket ökar trycket på Ryssland och Putins krigsmaskin. Genom att rikta in oss mot kringgående av sanktionerna maximerar vi trycket genom att beröva Ryssland de resurser som det så desperat behöver", skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett pressmeddelande.

Paketet godkändes preliminärt av EU-ländernas ambassadörer i onsdags, men spikades definitivt på midsommaraftonen.

I det elfte paketet ingår framför allt ett hot om att vidta åtgärder mot företag eller länder som används för att kringgå de många export- och importförbud som EU infört mot Ryssland. Fartyg som används i sammanhanget ska dessutom kunna vägras tillträda till EU-hamnar.

EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivfoto.

Bilstopp

På listan över företag som åläggs skärpta exportrestriktioner för material och teknik som kan användas militärt lägger EU-länderna samtidigt till 87 företag. Efter att tidigare endast ha gällt mot vissa företag i Ryssland och Iran – som utpekas för att förse rysk militär med drönare – listas nu även företag i Kina, Uzbekistan, Förenade Arabemiraten, Syrien och Armenien.

Bland nyheter finns även att det tidigare exportförbudet för lyxbilar till Ryssland utökas till att gälla samtliga nya eller begagnade bilar med motorer över 1900 kubikcentimeter – och dessutom alla el- och hybridbilar.

Mediebolag

Fler personer och företag, inklusive ytterligare fem ryska mediebolag – RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook och Katehon – straffas också för sitt agerande.

Exakt vilka personer det rör sig om blir offentligt först när sanktionsbeslutet publicerats i EU:s officiella journal.

Totalt finns nu långt över 1 000 personer på listan över dem som ska vägras inresevisum och få sina eventuella tillgångar i EU frysta.

TT
/
/
/
EU
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!