En boende i Rostov-vid-Don knäpper en selfie med Jevgenij Prigozjin i samband med Wagnerstyrkornas uttåg ur staden.
En boende i Rostov-vid-Don knäpper en selfie med Jevgenij Prigozjin i samband med Wagnerstyrkornas uttåg ur staden. - Foto: AP/TT

Uppgifter: USA visste om Wagners planer

USA kände till Wagnergruppens planer på väpnat uppror men valde att inte offentliggöra informationen, uppger amerikanska medier.


Redan i mitten av juni såg amerikanska underrättelsetjänster tecken på att Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin förberedde ett väpnat uppror mot Rysslands militärledning, rapporterar amerikanska medier.

USA valde dock att inte gå ut med informationen. Å ena sidan fanns en rädsla att Rysslands president Vladimir Putin skulle anklaga USA för delaktighet i ett kuppförsök. Å andra sidan hade USA inget intresse av att hjälpa Putin undvika krisen, skriver The New York Times.

Prigozjin lämnade Rostov

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin sågs tillsammans med sina styrkor lämna den ryska staden Rostov-vid-Don under lördagskvällen, sedan privatarmén stoppat framryckningen mot Moskva och vänt om.

Videoklipp som delats i ryska sociala medier visar människor som applåderar och tar bilder med Wagnerstyrkorna i samband med uttåget från Rostov-vid-Don. Staden intogs av privatarmén i fredags kväll efter det att ett uppror mot den ryska försvarsmakten utropats.

Vad som blir Prigozjins nästa destination är oklart, men Rostovs guvernören Vasilij Golubev skriver på Telegram att Wagnerstyrkorna drar sig tillbaka mot sina fältbaser.

Wagnerstyrkorna sågs lämna den ryska staden Rostov-vid-Don på lördagskvällen.

Närmade sig Moskva

Wagnergruppens stoppade sin framryckning mot Moskva och vände om runt klockan 19, svensk tid, på lördagskvällen.

Prigozjin sade att hans legosoldater bara var 20 mil från Moskva, men att han beslutade att låta dem vända för att undvika "att spilla ryskt blod".

Samtidigt meddelade Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko att han har förhandlat åt Rysslands president Vladimir Putins vägnar under lördagen – och att en överenskommelse nåtts med Wagnerchefen.

Strax efteråt uppgav Kreml att utredningen av brottsmisstankarna mot Prigozjin läggs ned. Beslutet innebär straffrihet för både Prigozjin och soldaterna som deltagit i upproret.

Prigozjin sade inget om huruvida hans krav – Wagnerledarens huvudsakliga kritik har riktats mot försvarsminister Sergej Sjojgu – har uppfyllts.

Inledde väpnat uppror

Upproret inleddes på fredagskvällen, då Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin anklagade den ryska militärledningen för att ha beskjutit den paramilitära styrkans bakre linjer. Prigozjin samlade delar av sina styrkor och rörde sig in i Rysslands södra militärdistrikt, nära gränsen till krigets Ukraina.

Wagnergruppen har stridit sida vid sida med Rysslands reguljära militär. Sedan tidigare har den frispråkige Prigozjin gått till fräna verbala attacker mot Rysslands militärledning.

Prigozjin sade att han hade 25 000 soldater till sitt förfogande, men att det "inte rör sig om en militärkupp". Putin stämplade däremot upproret som "förräderi" och "en kniv i ryggen".

Wagnersoldater gjorde sig redo att lämna den ryska staden Rostov-vid-Don tidigare under lördagskvällen.
TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!