Finlands finansminister Vilhelm Junnila (i mitten) klarade sig genom ett misstroendevotum, trots att ett av regeringspartiernas ledamöter röstade emot honom.
Finlands finansminister Vilhelm Junnila (i mitten) klarade sig genom ett misstroendevotum, trots att ett av regeringspartiernas ledamöter röstade emot honom. - Foto: Eeva-Maria Brotherus/Lehtikuva via AP/TT

Regeringstvist i Finland – minister illa ute

Finlands kompromissfyllda högerregering har hamnat i en första konflikt. En av Sannfinländarnas ministrar har visat sig ha kopplingar till extremhögern, varpå regeringskollegor ville tvinga bort honom.


Fakta: Orpo-regeringen

Petteri Orpo blir Finlands nya statsminister. I regeringen får hans Samlingspartiet åtta poster och Sannfinländarna sju.

Svenska Folkpartiet får nöja sig med tre ministerposter, varav en under halva mandatperioden. Kristdemokraterna får 1,5 ministerposter.

Sannfinländarna lade beslag på tunga ministerier som finansen, utrikeshandel och ministeriet för sociala frågor. Partiet får också utse justitie-, inrikes- och kommunikationsminister.

Styrande Samlingspartiet ska leda utrikesdepartementet och utse försvarsminister, kultur- och forskningsminister samt klimatminister.

Landets nye näringsminister, Vilhelm Junnila från ytterhögerpartiet Sannfinländarna (Sannf), talade vid ett högerextremt evenemang i Åbo för några år sedan.

Efter att Junnila tilldelades sin ministerportfölj härom veckan började filmer och bilder från detta tal att spridas på nytt.

Organisationen i fråga grundades av medlemmar i det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin och samlar bland annat medlemmar av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som har förbjudits i Finland.

— Jag förstår inte riktigt varför jag måste ta avstånd från dem, jag har ju inte haft något att göra med dem, sade Junnila till finländska medier förra veckan, och tillade att han inte skulle ställa upp på något liknande igen.

Många frånvarande

Oppositionen krävde dock mer och från miljöpartiet De grönas håll lanserades en misstroendeomröstning, som övriga oppositionspartier ställde sig bakom.

Frågan då var hur Sannfinländarnas liberala regeringskollegor i Svenska folkpartiet (SFP) skulle rösta. Stora meningsskiljaktigheter mellan Sannf och SFP gjorde det svårt för statsminister Petteri Orpo (Samlingspartiet) att bilda sin breda regering.

Sju SFP-ledamöter röstade emot, tre avstod och ingen röstade för. Men Vilhelm Junnila fick fullt förtroende av de andra regeringspartierna och klarade sig med röstsiffrorna 95–86.

Faktum är dock att många av oppositionspartiernas ledamöter avstod och om alla hade varit på plats så hade näringsministern kunnat bli fälld, med SFP:s stöd.

Orpo: En varning

— SFP gjorde sitt eget val, precis som alla andra ledamöter i riksdagen, säger statsminister Petteri Orpo till Yle, när finländska medier frågar honom vad misstroenderösterna innebär för regeringssamarbetet.

Statsministern anser att Vilhelm Junnila ska se det hela som en "väldigt allvarlig varning".

— I morse förde jag en allvarlig diskussion med Junnila. Jag ville veta om han förstår varför det här väcker så mycket uppmärksamhet och motstånd. Han upprepade det han tidigare sagt i offentligheten, att han ber om ursäkt, säger Orpo.

Samlingspartiets och Kristdemokraternas riksdagsgrupper gav Junnila enhälliga förtroenderöster.

Hitler-skämt noteras

Efter omröstningen säger Vilhelm Junnila att det är "dags att kavla upp ärmarna och gå vidare", enligt Yle.

SFP:s ledare Anna-Maja Henriksson noterar att näringsministern har bett om ursäkt, men uttrycker viss oro för Finlands internationella kontakter.

Junnila har behövt be om ursäkt för skämt han dragit med anspelningar på bland annat Adolf Hitler. Det har väckt uppmärksamhet i Israel, där tidningar nyligen skrev om det och ministerns "nynazistiska kopplingar". Tidningen Iltalehti frågar Junnila om det kan bli problematiskt när han ska främja den finländska exporten på framtida utlandsresor.

— Jag ser inget skäl till att jag inte kan följa med, svarar han, och tillägger att han har ett gott internationellt kontaktnät.

Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra, som också är Finlands finansminister, anklagar oppositionen för att försöka "röka ut" ministrarna från hennes parti.

"Hans humor har varit dålig och opassande, men det är inte skäl nog att fälla en minister, ens i den gyllene 'woke'-åldern 2023", skrev hon på Twitter inför misstroendevotumet.

De finländska regeringspartiernas ledare, från vänster: Kristdemokraternas Sari Essayah, Sannfinländarnas Riikka Purra, Samlingspartiets Petteri Orpo och Svenska folkpartiets Anna-Maja Henriksson. Bilden togs den 20 juni.
TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!