Franske Andra världskrigsveteranen Leon Gautier har avlidit, 100 år gammal. Bild från 6 juni i år.
Franske Andra världskrigsveteranen Leon Gautier har avlidit, 100 år gammal. Bild från 6 juni i år. - Foto: Ludovic Marin/AP

Sista kvarvarande franska D-day-veteranen död

Den siste överlevande fransmannen som deltog i de allierades invasion av Normandie 1944 har avlidit, 100 år gammal, uppger franska myndigheter.


Leon Gautier var en av de 177 fransmän som deltog i landstigningarna den 6 juni 1944, vilket innebar starten på en återgång av Nazitysklands dominans i Västeuropa. Han dog på ett sjukhus i Caen tidigt på måndagen, enligt borgmästaren Romain Bail i närliggande Ouistreham.

— Ouistreham har sorg i dag, säger borgmästaren och kallar Gautier "en lokal hjälte som alla kände" och "en ivrig försvarare av friheten".

Gautier tillhörde franska Kieffer-bataljonen som fortsatte att slåss mot nazisterna tillsammans med USA, Storbritannien och andra allierade även efter att den franska regeringen kapitulerat till Tyskland 1940.

Landstigningen den 6 juni 1944, känd som D-dagen, var den största amfibieoperationen som någonsin gjorts. 18 000 fallskärmsjägare släpptes ner i området samtidigt som de allierades flygvapen gav luftstöd åt de marinfartyg som förde med sig marktrupperna.

Efter kriget blev Leon Gautier en fredskämpe och delade med sig av sina erfarenheter.

— Du dödar människor på andra sidan som aldrig gjort dig något, som har familjer och barn. För vad?, sade han när han firade sin 100-årsdag förra året.

Frankrikes president Emmanuel Macron i samtal med Leon Gautier under högtidlighållandet av 79-årsdagen av landstigningen i Normandie i juni i år.
TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!