Människor i Sydkorea tittar på ett nyhetsinslag om de två robotavfyrningarna från Nordkorea.
Människor i Sydkorea tittar på ett nyhetsinslag om de två robotavfyrningarna från Nordkorea. - Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Seoul: Nordkorea avfyrade två robotar

Nordkorea avfyrade två ballistiska kortdistansrobotar sent på tisdagskvällen svensk tid, uppger den sydkoreanska militären.


De två robotarna ska ha skjutits upp från en position i närheten av Pyongyang och färdats cirka 55 mil innan de landade i vattnet öster om den koreanska halvön, enligt Sydkorea.

Från japanskt håll gör man en liknande bedömning, enligt landets militär störtade projektilerna ner utanför Japans ekonomiska zon och det finns inga uppgifter om att fartyg eller flygplan ska ha kommit till skada.

Sydkoreas militär fördömer incidenten som kallar för en "större provokation" som hotar freden och stabiliteten i regionen. Man meddelar också att man tillsammans med USA håller noggrann uppsyn över grannen i norr.

Avfyrningarna av vapnen – till en början kom medieuppgifter om att det handlade om en robot – kommer i ett läge där Sydkorea och USA utökat sitt försvarssamarbete och spänningen mellan Nord- och Sydkorea ökat.

Tidigare under tisdagen anlöpte en en kärnvapenbestyckad amerikansk ubåt i hamnen i Busan för första gången sedan 1981.

För mindre än en vecka sedan avfyrade Nordkorea en ballistisk långdistansrobot mot samma havsområde. Den avskjutningen övervakades av den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un personligen.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!