Ron DeSantis vid ett kampanjmöte tidigare i juli. Floridaguvernören ligger drygt 30 procentenheter efter Donald Trump i striden om att bli Republikanernas presidentkandidat.
Ron DeSantis vid ett kampanjmöte tidigare i juli. Floridaguvernören ligger drygt 30 procentenheter efter Donald Trump i striden om att bli Republikanernas presidentkandidat. - Foto: Meg Kinnard/AP/TT

Han försöker slå ut Trump – så trögt går det

Han är yngre, piggare och mindre belastad. Och han var tänkt som det fräschare alternativet till Donald Trump inför nästa års presidentval i USA. Men Ron DeSantis kampanj går än så länge hopplöst dåligt.


Fakta: Republikanernas presidentkandidater

Ett stort fält av republikaner slåss om att ställas mot president Joe Biden i presidentvalet den 5 november 2024. Det här är de ledande kandidaterna och deras opinionssiffror i procent (23 juli):

Donald Trump, före detta president. 50,8

Ron DeSantis, guvernör i Florida. 19,5

Vivek Ramaswamy, entreprenör och författare. 6,8

Mike Pence, tidigare vicepresident under Donald Trump. 6,6

Nikki Haley. tidigare FN-ambassadör under Trump. 3,9

Tim Scott, senator från South Carolina. 3,2

Chris Christie, Trumpkritiker och tidigare guvernör i New Jersey. 3,1

Källa: Fivethirtyeight

Under våren växte förhoppningarna på Ron DeSantis inom delar av USA:s höger. 44-åringen vann överlägset guvernörsvalet i Florida i höstas och sågs som ett hoppingivande alternativ till den nu 77-årige Donald Trump.

Men sedan Ron DeSantis gick ut med sin kandidatur i maj har det gått trögt. Ledargestalter inom DeSantis valkampanj erkände för donatorer i ett möte häromdagen att det behövs en förändring i kampanjen, skriver Politico.

Med ett halvår kvar till de första primärvalen ligger Ron DeSantis drygt 30 procent efter Trump i opinionsmätningarna. Gapet har växt sedan DeSantis började ge sig ut på vägarna och träffa väljare. Han har ännu inte fått stöd från en enda kongressledamot och har tvingats göra sig av med över en tredjedel av sin kampanjpersonal för att spara pengar. Några av hans tyngsta donatorer uppges vara missnöjda. Ron DeSantis har tidigare fått stort utrymme och välvillig bevakning av det mäktiga konservativa tv-bolaget Fox News, men nu rapporterar New York Times att ägaren Rupert Murdochs stöd har svalnat.

Tuffa abortlagar

De båda åtalen som Donald Trump står inför har mobiliserat expresidentens väljare och har därmed påverkat DeSantis negativt, enligt Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

— När åtalen annonserades gick Trumps opinionssiffror upp. Det har varken DeSantis eller några av de andra kandidaterna kunnat göra något åt. De försvarar Trump eftersom han har så starkt stöd fortfarande och de ser det som för riskfyllt att vara kritiska, säger Erik Åsard.

Som guvernör i Florida har Ron DeSantis gjort sig känd som en hårdför kämpe i USA:s så kallade kulturkrig. DeSantis har bland annat sänkt abortgränsen till sex veckor och har stiftat en lag som begränsar undervisning kring könsidentitet och sexuell läggning i skolorna. Hans presidentvalskampanj har fortsatt på samma spår.

— Det har varit framgångsrikt för honom på lokal nivå i Florida men går inte alls hem lika bra på nationell nivå, säger Erik Åsard.

— Det finns ett motstånd bland många, inte minst kvinnor, mot hans budskap. Florida har nu en av de tuffaste abortlagarna i hela landet.

Svårt för väljarkontakt

Ron DeSantis har också kritiserats för bristande karisma och att han är stel i mötet med väljarna.

— Han har svårt för det som kallas gräsrotspolitik, att ta folk i händerna, se dem i ögonen och lyssna på dem ute på valkampanjen, säger Erik Åsard.

DeSantis kampanj satsar nu på en "omstart", enligt NBC. Kampanjen ska präglas av mer möten med väljare och fler framträdanden i icke-konservativa medier. Hoppet står till att Donald Trumps juridiska problem till sist blir för mycket för väljarna. Trump har åtalats två gånger och ytterligare ett eller två åtal står för dörren.

— Man kan spekulera i om Trumps stöd kommer att fortsätta växa eller om han når en tröskel där det negativa bagaget blir för stort, säger Erik Åsard.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!