Nato dödade civila

Antalet civila som faller offer för Natos bombräder tycks inte minska.


Antalet afghanska civila som faller offer för Natos USA-ledda bombräder tycks inte minska. Bara under onsdagen tros åtta afghaner ha dödats vid en flygräd i södra Afghanistan, uppger försvarsalliansen.

Mönstret är ofta detsamma. De USA-ledda markstyrkorna möter motstånd och begär då flygunderstöd. Natos flyg bombar och resultatet blir ofta att även civila dödas. På så sätt påminner den allierade krigföringen starkt om den amerikanska taktiken under Vietnamkriget - med samma förödande resultat för civilbefolkningen.

En amerikansk utredning har funnit att mellan 20 och 30, kanske fler, civila har dödats vid likande flygräder bara i maj, förutom ett 60-tal talibaner.

Men den afghanska regeringen har uppenbarligen andra källor eller beräkningsmetoder eftersom den i en egen rapport anger antalet döda civila till 140 civila, och det bara under 4-5 maj och i en enda provins, Farah.

Det är första gången som den amerikanska militären faktiskt nämner siffror i sina offentliga kommentarer om problemet med civila förluster i Afghanistankriget.

Den amerikanska militären är noga med att beklaga förlusten i civila liv men fördömer talibanerna som sägs använda civila som mänskliga sköldar och medvetet röra sig i civila områden. Också det påminner om hur den vietnamesiska gerillan arbetade under Vietnamkriget.

President Hamid Karzai som besökte den drabbade provinsen i tisdags är kritisk och har offentligt krävt att USA ska sluta med att "bomba civila"

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!