Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nato utvisar ryska diplomater

Nyheter | 30/04/2009 14:24

Nato har utvisat två ryska diplomater från alliansens högkvarter i Bryssel.

Beslutet är en följd av skandalen med en estnisk tjänsteman som överlämnat hemliga handlingar till Ryssland.

De ryska diplomaterna fick beskedet om utvisningen i onsdags, samma dag som försvarsalliansen återupptog sina officiella kontakter med Ryssland. Dialogen hade legat nere sedan kriget mellan Ryssland och Georgien i augusti förra året.

Beskedet togs emot med vrede av det ryska utrikesdepartementet.

"En grov provokation har skett med anknytning till två anställda vid Rysslands permanenta delegation vid Nato utifrån en helt påhittad förevändning och utan någon tydlig förklaring", sade ryska UD i ett uttalande.

"Denna skandalösa åtgärd strider helt mot Natoledningens uttalanden om sin beredvillighet att normalisera förbindelserna med Ryssland. De krafter som står bakom denna provokation är inte intresserade av att driva på den pågående tendensen till förbättrade relationer", sades det.

I februari dömdes estländaren Herman Simm till tolv års fängelse för att ha överlämnat mer än 2 000 sidor dokument till den ryska spionorganisationen SVR.

Enligt tidningen The Financial Times är en av de utvisade ryska diplomaterna son till Rysslands EU-ambassadör Vladimir Tjizjov.

Skrivet av: