En 33-årig kvinna i Storbritannien har dömts för mord på sju spädbarn. Rättegångsteckning.
En 33-årig kvinna i Storbritannien har dömts för mord på sju spädbarn. Rättegångsteckning. - Foto: Elizabeth Cook/AP/TT

Sköterska dömd för sju mord på nyfödda

En brittisk sjuksköterska har dömts för mord på sju spädbarn och försök till mord på ytterligare sex nyfödda barn.


Den i dag 33-åriga sjuksköterskan mördade minst sju nyfödda barn, de flesta för tidigt födda eller svårt sjuka, när hon arbetade på ett sjukhus i Chester, söder om Liverpool. Utöver dessa offer försökte hon döda ytterligare ett stort antal barn.

Hur många det rör sig om är inte fastställt, men enligt The Guardian har sjukhuset informerat polisen om 30 misstänkta fall.

Hur många som utretts som mord eller mordförsök är inte offentliggjort. Utredningen pågår fortfarande i några fall och polisen utesluter inte fler åtal mot kvinnan.

Skickade kondoleanser

Dåden utfördes med åklagarnas ord "ihärdigt, kalkylerat och kallblodigt", och föräldrar har under rättegången berättat om hur kvinnan skickat kondoleanser till dem efter barnens död.

Åklagarna kunde under rättegången visa hur hon dödat spädbarnen genom att injicera dem med luft, övermata dem med mjölk och förgifta dem med insulin.

Några av spädbarnen drabbades av "allvarliga kollapser" men överlevde efter hjälp från vårdpersonal, enligt åklagarna, som även uppger att kvinnan vilseledde sina kollegor till att tro att raden av dödsfall "bara var otur".

— I hennes händer blev oskyldiga substanser som luft, mjölk och insulin dödliga vapen. Hon använde sin utbildning på ett perverterat sätt för att åsamka skada, sorg och död, säger åklagaren Pascale Jones.

Troligen livstid

Kvinnan greps i april 2018 och de mord hon utretts och nu fällts för inträffade juni 2015 och juni 2016, men hon kan ha utsatt fler barn för skada sedan hon anställdes år 2012. En utredning pågår där 4 000 barn som hon kan ha kommit i kontakt undersöks.

Kvinnan har hela tiden nekat till brott.

Straffet meddelas på måndag, enligt brittiska medier döms kvinnan troligen till livstids fängelse utan möjlighet till benådning.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!