Ingen av de republikanska utmanarna lyckades rubba expresident Donald Trump i kampen för att bli partiets presidentkandidat. Montage foto: AP/TT
Ingen av de republikanska utmanarna lyckades rubba expresident Donald Trump i kampen för att bli partiets presidentkandidat. Montage foto: AP/TT - Foto: Morry Gash/AP/TT

Expert: Ingen lyckades rubba Trump

Trots att han själv inte deltog i tv-debatten framstår expresident Donald Trump som vinnare. Ingen av de åtta republikanska utmanarna lyckades rubba favoriten. Trump har ett massivt stöd, säger statsvetaren Dennis Goldford.


Natten mot torsdagen svensk tid möttes åtta republikanska aspiranter för en första tv-sänd debatt i Milwaukee i Wisconsin. Alla hoppas kunna utmana Donald Trump för att bli partiets presidentkandidat.

Huvudfavoriten själv hade lämnat återbud med hänvisning till sitt stora övertag i opinionen.

Ingen vinnare

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, har svårt att peka ut en vinnare bland de åtta aspiranterna – Asa Hutchinson, Chris Christie, Mike Pence, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, Nikki Haley, Tim Scott och Doug Burgum.

Trumps tidigare vicepresident Mike Pence gjorde en stor poäng av sin erfarenhet och Floridaguvernören Ron De Santis, som ligger tvåa i opinionsundersökningarna, var tidvis i centrum.

— Men de som hoppades att De Santis skulle framträda som ett klart och tydligt icke-Trump-val, fick se honom misslyckas på den punkten, säger Goldford.

De två som framförde Trump-kritik i debatten, Asa Hutchinson och Chris Christie, blev utbuade.

Svårt dilemma

Dennis Goldford pekar på ett svårt dilemma för alla som vill utmana Trump.

— Problemet är att de vill ställa upp mot Trump utan att utmana honom. De vill inte reta upp det massiva stödet bland anhängarna, säger han.

— Den som vill vinna kan inte vinna utan stöd från Trumps anhängare.

Donald Trump har i särklass störst stöd i opinionsmätningarna, trots att han är föremål för fyra åtal rörande bland annat försök till valpåverkan. 55 procent av de republikanska väljarna vill se expresidenten som partiets kandidat. Ron DeSantis har ett stöd på 14 procent och Chris Christie ligger på 3 procent.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!