Zeke Pierce paddlar i ett av orkanen Idalia översvämmat Tampa i Florida.
Zeke Pierce paddlar i ett av orkanen Idalia översvämmat Tampa i Florida. - Foto: Chris O'Meara/AP/TT

Idalia väller fram och vållar vågor i Florida

Orkanen Idalia drar fram över delstaten Florida med förödande följder. Vattennivån i hårt drabbade Tallahassee steg med över två meter på bara en timme. Myndigheter befarar stigande dödstal.


Orkanen fortsatte på onsdagskvällen från Florida till delstaten Georgia, och lämnade efter sig omkring 280 000 människor utan ström.

— Florida får nu stöd från flera grannstater i räddningsarbetet, sade generalmajor John Haas på en presskonferens på onsdagskvällen.

Timmar tidigare hade den republikanske guvernören Ron DeSantis varit tydlig:

— Gå inte ut i stormen.

Vattennivån från floden Hillsborough River i Tampa steg kraftig när Idalia drog fram.

Samtidigt väntas nya orkanbyar med medföljande skyfall under kvällen i utsatta delar av Florida.

Fem meter

Vattennivåer steg på vissa ställen till närmare fem meter, medan orkanvindar uppmättes till 60 meter per sekund.

Räddningsinsatserna var extra omfattande i området Pasco County norr om Tampa. Sheriffer lyckades rädda ett 40-tal personer som överraskats av det snabbt stigande vattnet.

En person har bekräftats död i en trafikolycka som orsakats av orkanen, men myndigheter befarar att dödssiffran kommer att stiga då man inte kunna nå eller spåra människor som fastnat i vattenmassor.

En av de mest utsatta orterna är samhället Cedar Key i Big Bend – den stora böjen – som är en glesbefolkad del av Florida som drabbats värst av orkanen.

Vid Big Bend vrider sig kusten västerut mot delstaten Alabama. Här är invånare vana vid att ovädren drar in från Mexikanska golfen under orkansäsongen, och många hus står på "styltor" – alltså flera meter upp i luften, för att skydda från starka havsdyningar.

Men Idalia vållade ändå stora skador i de stora, kustnära naturområdena i Florida.

Supermåne och åska

Orkanens framfart förstärks av åskväder, som i sin tur orsakat det ovanliga elektriska fenomenet Elmseld (Saint Elmo's Fire) som observerats ovanför Tampa.

Dessutom kan vattennivån komma att stiga ytterligare på grund av den så kalla blå supermånen, vilken uppenbarar sig på onsdagen. Månens förhållande till jorden gör att dess dragningskraft ökar, vilket kan påverka tidvattnet.

Samtidigt drar det lika starka ovädret Franklin fram utanför USA:s ostkust. Franklin väcker mindre oro eftersom stormens öga inte väntas nå land, men NHC varnar ändå för "livsfarliga dyningar och strömmar" i flera dygn när orkanen fortsätter norrut längs USA och Kanada.

Idalias och Franklins troliga banor.
TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!