Montagebild på Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.
Montagebild på Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Kim Jong-Un reser till Ryssland – ska ha vapenmöte med Putin

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un planerar att åka till Ryssland för att träffa Rysslands president Vladimir Putin i september, rapporterar The New York Times.


De båda ledarna väntas diskutera möjligheterna för Nordkorea att förse Ryssland med mer vapen för att använda i kriget mot Ukraina, uppger källor till tidningen.

Enligt tidningens källor vill Putin att Kim Jong-Un skickar artillerigranater och pansarvärnsrobotar till Ryssland, och att Nordkorea i utbyte får avancerad teknik för satelliter och atomubåtar. Kim Jong-Un uppges också vilja ha matstöd till sitt utarmade land.

Kim Jong-Un, som sällan lämnar sitt land, väntas resa i ett bepansrade tåg från huvudstaden Pyongyang till Vladivostok där Putin förmodas ta emot honom.

I staden pågår toppmötet Eastern Economic Forum mellan den 10 och 13 september och eventuellt är det någon gång under dessa dagar som de båda kommer att mötas.

I onsdags i förra veckan varnade Vita huset för att man genom underrättelseinformation kommit över uppgifter om att Putin och Kim Jong-Un hade utväxlat brev som rörde ett eventuellt vapenavtal.

Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, konstaterade då att uppgifterna tydde på att Rysslands och Nordkoreas samarbete "utvecklades aktivt".

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!