Ukrainas försvarsminister Hanna Maljar. Arkivbild.
Ukrainas försvarsminister Hanna Maljar. Arkivbild. - Foto: Michal Dyjuk/AP/TT

Ukraina: Erövring av by del av större offensiv

Ukrainska styrkor har återtagit byn Andriivka i den östra delen av landet. Det uppger Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maljar på Telegram.


"I morgonens rapport bekräftade generalstaben officiellt att våra trupper under gårdagen erövrat Andriivka efter strider", skriver Majlar i inlägget, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Enligt uppgifterna arbetar ukrainska trupper nu med att att barrikadera byn, som ligger i Donetsk-regionen. Ryssland har ännu inte kommenterat de ukrainska påståendena.

Byn Andriivka är belägen ungefär 14 kilometer söder om staden Bachmut.

Under gårdagen kom motstridiga uppgifter kring det ukrainska återtagandet av byn. Initiala uppgifter om att Andriivka återtagits, togs senare tillbaka av Hanna Majlar i ett inlägg, där hon "förtydligade" situationen, och skyllde uttalandet på ett "kommunikationshaveri".

Det ukrainska försvarsdepartementet skriver på Facebook att erövringen av byn ingår i en större offensiv i Bachmut-regionen.

"Som ett resultat av offensiven har försvarsstyrkorna rönt viss framgång i områden nära Klishchiivka, Andriivka och Kurdiumivka i Donetsk-regionen", skriver man i inlägget.

TT
/
Senaste nytt

Asiens ledande börser backar

De drack giftvatten – HD avgör tvist om skadestånd

Tusentals människor fick i sig giftiga ämnen via dricksvattnet. Nu avgör högsta instans en långdragen tvist, som handlar om ifall de som druckit PFAS-förgiftat vatten ska ha rätt till skadestånd eller inte.

Kim: Kvinnor behöver föda fler barn

1 timme sedan
Den nordkoreanska regimen manar befolkningen att skaffa fler barn, rapporterar statskontrollerade medier.

Mördade studenter i Mexiko funna i bil

2 timmar sedan
Fem universitetsstuderande har hittats mördade i en bil på en grusväg i en våldshärjad stad i centrala Mexiko, uppger mexikanska myndigheter.

Många patienter får vänta för länge

idag 01:22
Många patienter runtom i landet får vänta för länge på en första kontakt med en specialist, skriver Vårdföretagarna i ett pressmeddelande med hänvisning till statistik från alla regioner utom Stockholm.

Ericsson i miljardsamarbete med AT&T i USA

idag 00:16
Telekomtillverkaren Ericsson har tecknat ett samarbetsavtal med den amerikanska telekomjätten AT&T, värt 14 miljarder dollar eller 146 miljarder kronor över fem år.