Hårda straff för Baby P:s död

Terrormamman dömdes i dag till fängelse.


En 27-årig brittiska - mamma till den omtalade Baby P - dömdes på fredagen till fängelse på obestämd tid för sin 1,5-årige sons död 2007.

Fallet med lille Peter, kallad Baby P i massmedierna, har förskräckt hela Storbritannien. Den 17 månader gamla pojken dog i augusti 2007 efter att under flera månader ha utsatts för upprepad och brutal misshandel av sin mamma, hennes pojkvän och en inneboende.

Bara två dagar innan han dog missade en läkare att pojkens rygg och åtta revben var brutna, och att han var förlamad från midjan och neråt.

Han hade blivit slagen så hårt att han svalt en tand. Misshandeln påverkade hans förmåga att andas, vilket troligen var orsaken till att han dog. Han hade ytterligare allvarliga skador på bland annat händer och öron.

Alla skyldiga

De tre anklagade förklarades skyldiga redan i höstas, även om domarna dröjde till fredagen. Mammans straff blir fängelse på obestämd tid - dock minst fem år.

– Du är en manipulativ och självcentrerad person, med en kalkylerande sida och ett hett humör. Jag tror inte på tanken att du inte såg vad som skedde i huset eller att du var för naiv för att förstå, sade domaren Stephen Kramer.

Den 32-åriga pojkvännen dömdes till tolv års fängelse - ett straff som kommer att löpa parallellt med det livstidsstraff han dömdes till för några veckor sedan, för våldtäkt på en tvåårig flicka.

Han måste sitta minst tio år i fängelse. Den tredje mannen, en 37-åring, fick också fängelse på obestämd tid, med en minimitid på tre år.

"Jag svek"

I ett uttalande uppläst av hennes advokat försökte mamman på fredagen be om ursäkt.

"Jag vet att jag inte kan förlåta mig själva för mitt tillkortakommande. Jag accepterar att jag svek Peter. Nu är varje dag av mitt liv fylld av skuld. Jag straffar mig själv dagligen och det går inte en dag utan att jag gråter", sade mamman i uttalandet.

Baby P:s död har lett till skärpt brittisk lagstiftning till skydd för misshandlade barn.

Flera tjänstemän i Peters hemkommun Haringey i London har dessutom tvingats avgå.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!