Danmarks etiska råd ändrar sin syn på fri abort efter 50 år. Arkivbild.
Danmarks etiska råd ändrar sin syn på fri abort efter 50 år. Arkivbild. - Foto: Gorm Kallestad / Ritzau / TT

Danmarks etiska råd vill utöka aborträtten

I Danmark har kvinnor över 18 år rätt till fri abort fram till vecka tolv. Lagstiftningen har varit oförändrad i 50 år, men nu har landets etiska råd kommit med en ny rekommendation. Ett flertal i rådet menar att det bör vara fri abort fram till vecka 18.


Danmark tillåter sedan 1973 fri abort fram till vecka tolv för kvinnor över 18 år, därefter krävs ett speciellt tillstånd från ett abortsamråd.

Nu har Danmarks etiska råd kommit med en ny rekommendation, rapporterar flera danska medier.

Ett flertal i rådet rekommenderar fri abort fram till vecka 18. Rådet menar också att flickor mellan 15 och 17 år ska kunna få en abort utan samtycke från sina föräldrar.

— Det viktigaste argumentet är att kvinnan själv får möjlighet att fatta ett beslut fram till vecka 18, och god tid att överväga, säger rådets ordförande Leif Vestergaard till Danmarks Radio.

Konservativ lagstiftning

Under det senaste året har frågan om gränsdragningen för fri abort debatterats flitigt i Danmark.

Debatten tog fart efter att de politiska partierna Venstre och Enhedslisten öppnade för fri abort efter vecka tolv samtidigt som de krävde en ny utredning från det etiska rådet.

De menade bland annat att Danmark har en av de mest konservativa abortlagstiftningarna i Västeuropa.

Tre partier på högerkanten, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige och Danmarksdemokraterna, uppgav redan på förhand att de inte önskar att förändra gränsen för abort.

Tre andra partier har uppgett att de vill ändra den nuvarande lagstiftningen samtidigt som övriga fem partier uppgett att de vill avvakta rådets nya rekommendation.

Reser till Skåne

Enligt Danmarks Radio har landets nuvarande abortlagstiftning lett till att danska kvinnor, som önskar en abort efter vecka tolv, bland annat reser till abortmottagningar i Skåne.

I Sverige är gränsen för fri abort vecka 18. I Island är gränsen vecka 22 och i Storbritannien och Holland vecka 24.

Senast Danmarks etiska råd prövade gränsen för fri abort var 2007. Då menade ett flertal av rådets medlemmar att gränsen borde ligga kvar på vecka tolv.

TT
/
/
/
Senaste nytt

USA håller Osprey på marken

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

1 timme sedan
Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

1 timme sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

1 timme sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Volkswagen skär ner på personalkostnader

1 timme sedan
Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.

Tre döda i skjutning i Nevada

2 timmar sedan
Tre personer sköts till döds och ytterligare en skadades allvarligt i en skjutning på University of Nevada i Las Vegas, uppger den lokala polisen.