Nordkoreas FN-ambassadör Song Kim i New York på tisdagen.
Nordkoreas FN-ambassadör Song Kim i New York på tisdagen. - Foto: Richard Drew/AP/TT

Nordkorea varnar: På gränsen till kärnvapenkrig

Nordkoreas FN-ambassadör varnar för att Koreahalvön står på gränsen till ett kärnvapenkrig. Anledningen skulle vara att USA och Sydkorea skapat ett fientligt klimat.


— På grund av vårdslöst beteende och fortsatt hysteri från USA och de som följer i dess ledband befinner sig Koreahalvön en hårsmån från omedelbar risk för kärnvapenkrig, säger FN-ambassadören Kim Song i New York.

Han hävdar att USA, Sydkorea och Japan i en avskräckande manöver planerar och avser att utföra en kärnvapenattack mot Nordkorea.

— USA tar nu steg för att genomföra sina illvilliga avsikter att provocera fram ett kärnvapenkrig.

Hans utspel kommer samma dag som FN:s generalsekreterare António Guterres varnade för upprustningen i världen.

— För första gången på årtionden kan antalet kärnvapen öka. Allt användande av kärnvapen, oavsett var när och sammanhang, skulle leda till en humanitär katastrof av enorm omfattning. Det är galenskap, sade Guterres när FN:s generalförsamling avslutades.

TT
/
/
/
USA
Senaste nytt

Ringhals 4 uppe i full effekt i eftermiddag

Larm om beväpnad man vid skola – eleverna inrymda

En skola i Karlstad har inrymts efter uppgifter om att en beväpnad person ska ha synts till i närheten av skolan, rapportera Nya Wermlands-Tidningen.

Stopp i Klaratunneln i flera dagar

Klaratunneln i centrala Stockholm kan komma att vara stängd i flera dagar efter en trafikolycka på fredagsmorgonen, uppger Trafikverket.

Priset på bensin och diesel fortsätter sjunka – så billigt blir det att tanka nu

Drivmedelspriserna fortsätter att sjunka till en ny årslägstanivå. Riktpriset för 95-oktanig bensin sänks med 20 öre till 18,34 kronor medan den 98-oktaniga kostar 19,29 kronor efter en lika stor sänkning.

Polisen rapporterar om misshandel, Kiruna

"Kiruna, man anhållen misstänkt för misshandel.", skriver polisen på sin hemsida.

Kambodja: Flytta från templet Angkor Wat

De lever på att sälja mat och souvenirer till turister som besöker det världsberömda templet Angkor Wat. Nu vill Kambodjas premiärminister flytta tusentals familjer som bosatt sig nära det världsarvsskyddade turistmålet.