Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan 2021 har 600 000 afghaner tagit sig till Pakistan. Arkivbild.
Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan 2021 har 600 000 afghaner tagit sig till Pakistan. Arkivbild. - Foto: Qazi Rauf/AP/TT

Pakistan utvisar 1,7 miljoner afghaner

Pakistan beordrar 1,7 miljoner afghaner som flytt hemlandet att lämna Pakistan före månadsskiftet.


Enligt FN:s beräkningar finns omkring 1,3 miljoner afghaner registrerade som flyktingar i Pakistan. Ytterligare omkring 880 000 personer har fått laglig status att stanna kvar i Pakistan.

Men enligt Pakistans tillförordnade inrikesministern Sarfraz Bugti befinner sig 1,7 miljoner afghaner illegalt i Pakistan och dessa måste lämna landet frivilligt eller bli deporterade.

— De illegala migranter och illegala utländska medborgare som befinner sig i Pakistan måste lämna senast 1 november, sade Bugti till reportrar i Islamabad på onsdagen.

Utspelet gjordes sedan Pakistan utsatts för flera dåd. Regeringen i Pakistan anklagar militanta grupper med baser i Afghanistan för att ha utfört attackerna.

Enligt Pakistan bär afghanska medborgare ansvaret för 14 av totalt 24 självmordsattacker som utförts i landet hittills i år.

Talibanregimen i Kabul reagerar skarpt på utspelet i Islamabad.

"Pakistans beteende mot afghanska flyktingar är oacceptabelt", skriver talibanstyrets talesperson Zabihullah Mujahid på X, tidigare Twitter.

Människorättsorganisationen Amnesty International vädjar till FN:s flyktingorgan UNHCR att påskynda en process för att granska asylrätten för de afghaner som flytt till Pakistan.

Omkring 600 000 afghaner har flytt till Pakistan sedan talibanerna tog makten i Afghanistan 2021 och införde inskränkande lagar och regler för invånarna.

TT
/
/
Senaste nytt

Strömmer: Krävs väldigt ingripande mått och steg

Klart med regelverk för framtida mediestöd

Regeringen har klubbat en förordning om mediestöd, som ska börja gälla vid årsskiftet. Men hela regelverket presenteras i din detalj först på lördag.

Polisen rapporterar om stöld, Stockholm

"Polisen söker efter en kvinna som har försökt stjäla en barnvagn på ett förskoleområde i Målarhöjden.", skriver polisen på sin hemsida.

Eslövspappan: "Hon har blivit instruerad"

Eslövsflickans berättelse om hur hon hållits inspärrad i en tvättstuga är påhittad, hävdar hennes pappa. Han menar att hon har fått instruktioner. Han säger också att det var rädsla för en orosanmälan som gjorde att flickan inte tidigare fick vård.

Brister hos socialen – missar att betala in hyra

1 timme sedan
Många socialtjänster i landet missar att betala in hyran i tid – trots att de åtagit sig att hjälpa personer med det, rapporterar Hem & hyra.

Fem nya återvändandecenter på plats

1 timme sedan
Migrationsverket har under hösten fått fram fem återvändandecenter med totalt 650 platser för personer som fått avslag på sin asylansökan. Hittills är det en mycket liten del av alla som fått ett utvisningsbeslut som kan få plats där.