USA:s försvarsminister Lloyd Austin tillsammans med Sveriges Pål Jonson inne på torsdagens Natomöte i Bryssel.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin tillsammans med Sveriges Pål Jonson inne på torsdagens Natomöte i Bryssel. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Israeliska bilder upprör i Nato

Natoländerna uttalar sitt stöd till Israel, sedan landets försvarsminister visat film på helgens blodiga Hamasattack. Fruktansvärda bilder och ett fruktansvärt angrepp, säger Sveriges Pål Jonson (M) i Bryssel.


Israels försvarsminister Yoav Gallant kopplades upp digitalt till Natohögkvarteret i Bryssel på torsdagsmorgonen för att ge sin syn på vad som skett under helgen. Bland annat visade han film från Hamasangreppen mot kibbutzer och en musikfestival nära Gaza.

— Det var fruktansvärda bilder från attackerna. Huvudbudskapet var att det bekräftade brutaliteten i attacken. Det gjorde starkt intryck på oss alla, berättar generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens efter mötet.

Skona civila

På en nordisk pressträff efteråt upprepar han samtidigt sin åsikt om att Israels svar trots allt behöver följa vissa regler.

— Vi fördömer starkt det brutala terrorangreppet mot Israel men understryker samtidigt betydelsen i att civila människoliv ska skonas så långt som det är möjligt och att Israels svar måste vara i enlighet med folkrätten och proportionerligt, säger Stoltenberg.

Han ger dock inget rakt svar på om han anser att Israels blockad av Gazaremsan är i enlighet med folkrätten – och det gör inte heller Sveriges försvarsminister Pål Jonson.

— Jag kan inte riktigt gå in och bedöma det här och nu. Det vi sade var att Israel har sin fulla rätt att försvara sig efter detta fruktansvärda terrorangrepp och sedan så förväntar man sig naturligtvis att det ska ske inom ramen för folkrätten, säger Jonson efter mötet i Bryssel.

Stöd för Sverige

Utöver Israel diskuterade Natoländerna även oron i Kosovo och risker och hot mot viktig infrastruktur – inte minst med koppling till den gasledningsläcka som upptäckts mellan Estland och Finland.

Pål Jonson är samtidigt extra nöjd över fortsatt brett stöd för Sveriges Natomedlemskap och maningar till Ungern och Turkiet att slutföra processen.

— Det som händer nu är att det byggs upp väldigt stora förväntningar på att Turkiet ska agera. Alla länder nämnde den här frågan. Det har jag aldrig varit med om förut. Det var ett väldigt starkt stöd, säger Jonson i Bryssel.

TT
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!