Fängelseskeppet var tänkt som en temporär lösning – men har fungerat som fängelse i över 30 år fram till nu. Arkivbild.
Fängelseskeppet var tänkt som en temporär lösning – men har fungerat som fängelse i över 30 år fram till nu. Arkivbild. - Foto: Seth Wenig/AP/TT

Kallats för slavskepp – nu stänger fängelsebåten

USA:s sista fängelsebåt stänger efter att ha fungerat som en temporär lösning i över 30 år. Fängelset har anklagats för att vara ett "modernt slavskepp" och har haft problem med mögel och gnagare.


Vernon C Bain Correctional Center som fartyget heter är en fem våning stor fängelsebåt och liknar mer ett containerfartyg än ett fängelse.

Anledningen till att man stänger båten är en del av staden New Yorks bredare plan för att ge plats åt flera mindre fängelser. Ett beslut som har välkomnats av bland annat människorättsgruppen Freedom Agenda som tidigare har kallat båten för ett "modernt slavskepp". Både fångar och advokater har länge betraktat fängelsebåten som en symbol för stadens misslyckade försök att reformera New Yorks stora och farliga fängelser.

Vittnesmål om gnagare

Intagna på båten har även vittnat om mögel, trånga celler och även att gnagare tar sig in och äter av fångarnas mat.

Flera personer har även dött när de har suttit i fängelse på båten. I september förra året begick en 44-årig man självmord genom att hoppa från skeppet.

De omkring 500 fångarna som finns kvar på skeppet flyttas nu till ett annat fängelse på närliggande Rikers Island, som enligt planen även det så småningom ska stänga.

Plats för 800 fångar

Båten som har legat förtöjd utanför ett industriområde i New York stänger nu i slutet av veckan efter att ha varit igång som fängelse sedan 1992.

Idén med att ha fängelser på båtar kom till under sena 1980-talet när New York hade stora problem med överfulla fängelser.

Vad som ska hända med själva skeppet i framtiden är än så långe oklart.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!