Iransk skadeglädje över bankkrisen

Skadeglädje har under de senaste veckornas börsoro märkts i Iran.


Skadeglädje har under de senaste veckornas börsoro märkts i Irans styrande skikt. Medan världens börser åkt berg-och-dalbana den senaste månaden har Teheranbörsen inte berörts nämnvärt.

På grund av amerikanska sanktioner är den iranska ekonomin mindre exponerad mot USA än många andra länders.

Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki sade på torsdagen att det var dags att skapa ett "rättvist internationellt finansiellt system" för att begränsa USA:s inflytande över världsfinanserna.

– Vi tror att krisen orsakades av försök att tvinga en hegemonisk ekonomi på alla andra ekonomier, sade han.

Den iranska regimen hävdar att landet att överleva krisen bättre än andra på grund av den självständiga ekonomin som följt efter den islamiska revolutionen 1979, men det tillbakavisas av analytiker som pekar på att Irans beroende av oljeinkomster gör att landet inte kan leva i en bubbla.

Det har inte hindrat extremreligiösa ledare, till exempel Väktarrådets ordförande Ali Janati, att använda uttryck som "Guds straff" om den globala finanskrisen och hävda att den islamiska revolutionen segrar medan "marxistiska" och "liberala" system kollapsar.

– De här människorna ser resultatet av sina dåliga handlingar. Det här problemet har spridit sig till Europa nu, vilket gör oss glada. Ju olyckligare de är, desto lyckligare blir vi, sade Janati vid den senaste fredagsbönen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!