Anhängare för ett ja till aborträtten i Ohios konstitution firar seger i tisdagens folkomröstning.
Anhängare för ett ja till aborträtten i Ohios konstitution firar seger i tisdagens folkomröstning. - Foto: Sue Ogrocki/AP/TT

Republikanstyrd delstat röstar för abortskydd

Invånarna i delstaten Ohio i USA har röstat för att säkerställa rätten till abort i delstatens konstitution. USA:s president Joe Biden välkomnar nederlaget för abortmotståndare i delstaten som styrs av Republikanerna.


Med lite mer än hälften av rösterna räknade uppger amerikanska medier, däribland CNN och ABC News, att "ja"-sidan vinner.

Ohio blir därmed den sjunde delstaten i USA där väljarna röstat för att skydda rätten till abort efter det att USA:s högsta domstol i fjol rev upp den aborträtt som garanterats genom Roe mot Wade-domen från 1973.

Frågan är viktig för Demokraterna, som hoppas att den ska ge energi till väljarna att hjälpa president Joe Biden till Vita huset i nästa års presidentval.

Biden välkomnar

Resultatet i folkomröstningen i Ohio, där Donald Trump var starkast i presidentvalet 2020, välkomnas av president Joe Biden.

"I kväll röstade amerikaner återigen för att skydda sina grundläggande friheter – och demokratin vann", skriver president Biden i ett uttalande och understryker att väljarna avvisat försök från Trumpvänliga republikaner att införa "extrema abortförbud som sätter kvinnors hälsa och liv i fara".

Före folkomröstningen i Ohio har väljare i bland annat Kalifornien, Kansas, Kentucky, Michigan, Montana och Vermont röstat för att skydda eller nekat förslag som undergräver aborträttigheter i delstaterna.

Nästa år

Väljare i bland annat Arizona och Missouri väntas rösta om liknande skydd av aborträttigheter nästa år.

På spel i Ohio stod också en delstatslag antagen av republikaner 2019, som förbjuder de flesta aborter efter det att fostrets hjärtaktivitet har upptäckts – utan undantag för varken våldtäkt eller incest. Den lagen hade inte vunnit laga kraft på grund av överklaganden, men väntas nu skrotas till förmån för den konstitutionella ändringen som vunnit stöd.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!