Den argentinske presidentkandidaten Javier Milei har gått till val på att krossa 'det politiska etablissemanget.'
Den argentinske presidentkandidaten Javier Milei har gått till val på att krossa 'det politiska etablissemanget.' - Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Milei: Från "galning" till presidentkandidat

I skolan hade han smeknamnet "El Loco", galningen. Nu är ultraliberalen Javier Milei en av två som kan bli Argentinas näste president. Vi vill vara den moraliska ledstjärnan på vår kontinent, säger han i en intervju med tidigare Fox-profilen Tucker Carlson.


Drömmen om att bli en stjärna är tydlig. Som ung studerade Javier Milei ekonomi, var målvakt i det argentinska fotbollslaget Chacarita Juniors och sångare i ett Rolling Stones-coverband.

Smeknamnet "El Loco" fick han redan i grundskolan, enligt en biografi av författaren Juan Luis Gonzáles.

Nationellt känd blev Javier Milei när han började dyka upp som ekonomisk kommentator i tv, där han bråkade med andra inbjudna om vad som är rätt väg för det krisdrabbade Argentina. Milei beskriver sig som “anarkokapitalist”, libertarian och motståndare till vad han kallar “La Casta”, det politiska etablissemanget.

2021 blev han invald i den argentinska kongressen med sitt nybildade parti La libertad avanza. Snart startade partiet ett eget lotteri – där vinsten var Javier Mileis kongresslön.

— Idén är att pengarna som med våld tagits från folket ska återges till folket, sade Milei i en tv-intervju med argentinska Crónica, om utlottningen.

Hyllar Trump

När beskedet kom om att han skulle ställa upp i årets presidentval var det få som trodde att han skulle nå särskilt långt. Därför kom resultatet i det argentinska primärvalet i augusti som en chock: Javier Milei fick över 30 procent av rösterna, ett högre stöd än alla andra kandidater.

Uppfattningen om ahans chanser ändrades dramatiskt och han började även uppmärksammas internationellt. I september intervjuades han av den amerikanske tidigare Fox News-profilen Tucker Carlson på X, tidigare Twitter.

Där tackade Milei USA:s expresident Donald Trump för att han var “en av få” som förstod vikten av att föra kamp mot socialismen. Och han anklagade påve Franciskus, som kommer från Argentina, för samröre med “kommunistiska mördare”.

Javier Milei med sin berömda motorsåg. Arkivbild.

Laglig organförsäljning?

Mest känd är Milei ändå för sina kontroversiella vallöften: Han förordar laglig försäljning av mänskliga organ, en avskaffad centralbank och införandet av USA-dollarn som ny valuta. På kampanjmöten har han ofta hållit upp en motorsåg som ska symbolisera den kraftiga minskningen av statliga utgifter.

Han tycker också att abort, lagligt i Argentina sedan 2021, ska förbjudas igen och hävdar att den globala uppvärmningen är en lögn.

Om den senaste militärdiktaturen i Argentina, som varade mellan 1976 och 1983, har Milei sagt att människorättsorganisationernas uppgifter om att juntan mördade 30 000 personer inte stämmer. I stället handlar det om drygt 8 000, påstår han.

Mileis partikamrater inom La Libertad avanza har sällat sig till kören. Hans vicepresidentkandidat Victoria Villarruel anklagas för att vara diktaturkramare, efter flera kontroversiella uttalanden. Ramiro Marra, som var partiets borgmästarkandidat i huvudstaden Buenos Aires men förlorade i första vändan, har sagt att sexualundervisningen i skolan bör avskaffas. I stället uppmanar han tonåringar att titta på porr.

En Milei-anhängare utklädd till motorsåg utanför kampanjhögkvarteret under valvakan.

Möter Sergio Massa

Den första valomgången 22 oktober gick dock inte så bra för Javier Milei som opinionsmätningarna antytt: Han kom tvåa med knappt 30 procent av rösterna. Trots det mötte han anhängare på valvakan med ett stort leende på läpparna. Vid sin sida hade han Eduardo Bolsonaro, Brasiliens expresident Jair Bolsonaros son, och representanter från det spanska högerextrema partiet Vox.

Han gick ändå vidare. I andra omgången den 19 november ställs han mot peronisten och mittenkandidaten Sergio Massa, nuvarande ekonomiminister, som fick knappt 37 procent av rösterna i första vändan. Patricia Bullrich, kandidat för högerpartiet Juntos por el cambio, blev trea och hamnade därmed utanför.

Vem Junto por el cambios anhängare, drygt 23 procent av befolkningen, väljer att rösta på den 19 november återstår att se.

Men sedan första valomgången har Bullrich och även partikollegan Mauricio Macri tidigare president i Argentina, meddelat att de stödjer Javier Milei.

— Det är enda vägen för Argentina i dag, anser Mauricio Macri.

Den ultraliberale presidentkandidaten Javier Milei lägger sin röst i en vallokal Argentinas huvudstad Buenos Aires.
TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!