Två av de andra medlemmarna i den så kallade Beatlesgruppen, Alexanda Kotey och El Shafee Elsheikh, i ett säkerhetsfängelse i Syrien 2018. Arkivbild.
Två av de andra medlemmarna i den så kallade Beatlesgruppen, Alexanda Kotey och El Shafee Elsheikh, i ett säkerhetsfängelse i Syrien 2018. Arkivbild. - Foto: Hussein Malla/AP/TT

39-årig man var medlem i mördargrupp – döms för terrorbrott i London

En IS-medlem i den så kallade Beatlesgruppen har dömts till åtta års fängelse för terrorbrott. Därmed har samtliga kvarvarande medlemmar i gruppen dömts.


Den 39-årige Aine Davis döms i en domstol i London för att under 2013 och 2014 ha finansierat terrorism och för att ha ägt ett handeldvapen i syfte att begå brott med terrorkoppling.

Han erkänner samtliga brott, efter att tidigare nekat. Däremot säger han sig fortsatt inte vara medlem av den ökända och omtalade IS-cellen som anklagas för att ha fört bort minst 27 journalister och hjälparbetare med hemvist i bland annat USA, Storbritannien och Ryssland.

Cellen – som av utomstående fått namnet Beatlesgruppen eftersom de alla sägs ha distinkta engelska dialekter – var känd för att rutinmässigt slå och tortera fångar, och tvinga dem att se bilder på halshuggna. De bar alltid masker inför sina offer.

Gruppen hade också en nyckelroll i förhandlingar om gisslan och fick offren att be sina anhöriga om pengar.

Aine Davis greps i augusti i fjol. Han hade då precis landat på Lutons flygplats, dit han kommit från Turkiet där han suttit fängslad för terrorbrott. Han greps i Turkiet 2015 och dömdes där 2017 för att ha tillhört IS.

Den man som bedömts vara mördargruppens ledare, Mohamed Emwazi, dödades i ett flyganfall i Syrien 2015.

Ytterligare två medlemmar i gruppen har sedan tidigare dömts till livstids fängelse i USA. De greps av kurdisk milis i Syrien 2018 och lämnades över till den amerikanska militären.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!