Ungerns premiärminister Viktor Orbán håller tal på Fidesz partikongress på lördagen, efter att han har valts om till partiledare för elfte gången.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán håller tal på Fidesz partikongress på lördagen, efter att han har valts om till partiledare för elfte gången. - Foto: Szilard Koszticsak/AP/TT

Orbán: Ukraina ljusår från EU-medlemskap

Ukraina är ljusår bort från ett EU-medlemskap, slog Ungerns premiärminister Viktor Orbán fast under ett möte med hans nationalistiska parti Fidesz. Uttalandet innebär en rejäl käpp i hjulet för Kievs EU-ambitioner.


Viktor Orbán talade vid en Fidesz-kongress på lördagen och lovade då att han och regeringen ska "motsätta sig" samtal som planeras att hållas under ett EU-toppmöte i mitten av december och där frågan om EU formellt ska bjuda in Ukraina att inleda medlemskapsförhandlingar ska behandlas.

Eftersom ett beslut om att tillåta ett nytt land i EU-kretsen kräver alla medlemsländers godkännande är Orbáns tydligt avvisande inställning dåliga nyheter för Kiev.

Vid kongressen omvaldes Orbán som partiledare för Fidesz för elfte gången. Han har nu innehaft posten sedan 2003.

"Felaktigt löfte"

Efter valet konstaterade Orbán att frågan om att hindra Ukraina från att bli EU-medlem nu ska bli en av hans och regeringens viktigaste prioriteringar de kommande månaderna.

— Vår uppgift kommer att vara att rätta till det felaktiga löftet att inleda förhandlingar med Ukraina, eftersom Ukraina just nu är ljusår borta från EU.

I förra veckan rekommenderade EU-kommissionen rådet (EU-länderna) att inleda medlemskapsförhandlingar med Ukraina och Moldavien.

Men Viktor Orbán – som har en tät relation med Rysslands president Vladimir Putin – har sagt att förhandlingar inte bör inledas med ett land som är i krig.

Vill ha frysta EU-pengar

Han har också argumenterat att ett ukrainskt EU-medlemskap skulle äventyra systemet för hur medel ska fördelas mellan de nu 27 medlemsländerna.

Vissa av Orbáns kritiker driver linjen att Ungerns motstånd mot ett ukrainskt medlemskap – eller omfattande ekonomiskt stöd till det krigsutsatta landet – i själva verket är ett spel för att få Bryssel att lösgöra viss finansiering till landet.

EU har fryst pengar eftersom man anser att Budapest inte upprätthåller rättsstatens principer och presterar svagt när det gäller mänskliga rättigheter. I slutet av förra året frystes 6,3 miljarder euro i EU-stöd med hänvisning till bristande rättsstatlighet.

TT
/
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!