Sydkorea har skickat upp en spionsatellit med hjälp av en raket från Space X.
Sydkorea har skickat upp en spionsatellit med hjälp av en raket från Space X. - Foto: Space X via AP/TT

Spionsatellit i omloppsbana – Nordkorea hotar

Sydkorea bekräftar att landets första militära spionsatellit har nått jordens omloppsbana efter en lyckad uppskjutning och uppger att man fått kontakt med satelliten.


Den sydkoreanska militära satelliten sändes iväg med hjälp av en raket av typ Falcon 9 från Vandenburgs rymdbas i Kalifornien på fredagsförmiddagen lokal tid.

Uppskjutningen är ett direkt svar på den nordkoreanska satelliten Malligyong-1 som sköts upp för en dryg vecka sedan efter två misslyckade försök tidigare i år. Nordkorea och landets diktator Kim Jong-Un får inte skicka upp militära raketer enligt FN-resolutioner.

Samtidigt hotar Nordkorea på lördagen med att "förstöra" amerikanska spionsatelliter om USA försöker genomföra någon form av attack på landets rymdprogram. En talesperson för det nordkoreanska försvarsdepartementet säger att ett sådant drag skulle betraktas som en "krigsförklaring", enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Uttalandet kommer efter att en amerikansk tjänsteman tidigare i veckan fick frågan om USA kan blockera Nordkoreas spionsatellit och då svarade att landet har "en mängd olika reversibla och irreversibla medel" att ta till.

— Den amerikanska militären kan undergräva effektiviteten och dödligheten hos motståndare inom alla domäner, sade Sheryll Klinkel, talesperson vid US Space Command, till Radio Free Asia.

TT
/
/
/
USA
Senaste nytt

Trump trummar vidare – vann i Missouri

2 timmar sedan

Skott mot pizzeria – utreds som mordförsök

2 timmar sedan
En pizzeria i Eskilstuna har utsatts för beskjutning.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Två bilar har kolliderat på Vasagatan i centrala Stockholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Hörby rapporterar om kontroll person / fordon

igår 20:43
"Flera samtal om smällar, Höör/Hörby.", skriver polisen på sin hemsida.

Israels Gantz till USA för möte med Harris

igår 20:30
Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett och tidigare försvarsminister, reser till USA för samtal med bland andra vicepresident Kamala Harris på måndag.

Polisen rapporterar om misshandel, Nybro

igår 20:12
"Man gripen, Nybro.", skriver polisen på sin hemsida.