Spanska krigsoffer utreds

Den spanske domaren Baltasar Garzon, meddelade i dag att han tänker utreda de tiotusentals personer som försvann under och efter det spanska inbördeskriget. (TT)


På dagen tio år efter att den chilenske exdiktatorn Augusto Pinochet arresterades på begäran av den spanske domaren Baltasar Garzon, meddelade domaren på torsdagen att han ska utreda de tiotusentals personer som försvann under och efter det spanska inbördeskriget.

I början av månaden uppvaktades Garzon av anhöriga till de saknade som gav honom en lista med över 130 000 namn på saknade personer.

Runt en halv miljon personer dödades under kriget 1936-1939 och diktatorn Francos regim som varade till hans död 1975. Många begravdes i massgravar som Garzon nu begär ska öppnas.

Den spanske riksåklagaren kommer antagligen att överklaga beslutet. En partiöverskridande amnestilag antogs 1977 för att lägga kriget till handlingarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radios app ligger nere

Sveriges Radios app i mobilen är delvis ur funktion. Felmeddelandet som visas för användare anger att SR har tekniska problem.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.