Överenskommelsen ska nu klubbas av EU-parlamentet i början av nästa år, något som beskrivs som en formalitet. Arkivbild.
Överenskommelsen ska nu klubbas av EU-parlamentet i början av nästa år, något som beskrivs som en formalitet. Arkivbild. - Foto: Jean-Francois Badias

EU överens om historiskt AI-avtal

Europeiska unionen enades sent på fredagskvällen om världens första övergripande lagpaket gällande AI. Förhandlare från EU-parlamentet och de 27 medlemsländerna lyckades – efter att ha förhandlat i 36 timmar – komma överens på en rad områden, däribland ansiktsigenkänning och rättsväsendets användande av AI-teknik.


"EU blir den första kontinent som sätter tydliga regler för användningen av AI", skrev inremarknadskommissionären Thierry Breton, på X, tidigare Twitter, när förhandlingarna var klara och kallade avtalet för "historiskt".

Det nya regelverket har skyndats igenom EU:s lagstiftningsprocess detta år efter att chattroboten Chat GPT, som drog igång AI-boomen, nådde en stor publik ifjol.

En av stötestenarna var hur tjänster med breda användningsområden som Chat GPT skulle regleras. Bland vissa medlemsstater fanns en oro för en alltför tuff reglering som skulle kunna hämma europeiska aktörer.

Krav på transparens

I det förslag som förhandlats fram finns regler om krav på transparens för breda AI-tjänster av detta slag och hårdare reglering av de mer kraftfulla modellerna.

En annan känslig punkt var den om biometrisk övervakning, i praktiken ansiktsigenkänning i offentliga miljöer, där röster höjts om att göra detta tillåtet för bland annat polisen och myndigheter med ansvar för nationell säkerhet.

I överenskommelsen förbjuds igenkänning som sker i realtid, dock med vissa undantag.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen välkomnade sent på fredagen via sociala medier ett "unikt rättsligt avtal" på AI-området.

Riskerar dryga böter

Parterna misslyckades initialt med att träffa en överenskommelse när de i onsdags möttes för att diskutera – ett möte som varade 22 timmar i sträck. Efter en paus började de samtala på nytt på fredagsmorgonen.

Någon skarp deadline fanns inte, men målet var att slutförhandlingarna skulle vara klara före årsskiftet.

EU-parlamentet måste nu klubba igenom paketet, men Brando Benifei, italiensk parlamentariker, säger till AP att det i praktiken är en formalitet eftersom parterna är överens.

Lagpaketet kommer inte att vara implementerat fullt ut förrän tidigast 2025 och innebär bland annat att företag som bryter mot reglerna ska kunna få böter på upp till 35 miljoner euro eller sju procent av dess globala omsättning.

TT
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.