Kathleen Folbigg, här till höger i bild, har blivit helt frikänd efter att ha suttit fängslad i två årtionden som fälld för att ha dödat sina fyra barn. Här tas hon emot av en vän utanför appellationsdomstolen i Sydney på torsdagen.
Kathleen Folbigg, här till höger i bild, har blivit helt frikänd efter att ha suttit fängslad i två årtionden som fälld för att ha dödat sina fyra barn. Här tas hon emot av en vän utanför appellationsdomstolen i Sydney på torsdagen. - Foto: Dan Himbrechts/AAP via AP

Mamma dömdes för mord på sina fyra barn – frikänns efter 20 år i fängelse

Hennes fyra små barn dog – varpå hon dömdes och stämplades som en av Australiens allra värsta seriemördare. Efter 20 år i fängelse har Kathleen Folbigg blivit friad, med hjälp av danska forskare.


— Jag hoppas att ingen ska behöva genomlida det som jag har genomlidit, säger Kathleen Folbigg till australiska medier, efter att en domstol har rivit upp de domar som har gjort att hon har suttit två årtionden i fängelse.

Mellan 1989 och 1997 födde Folbigg fyra barn, som alla avled under märkliga omständigheter. Inget av dem hann fylla två år. Det yngsta blev bara 19 dagar gammalt.

Att det skulle ha kunnat ske av naturliga orsaker, fyra gånger om, ansågs i rätten vara alldeles för osannolikt. Men nya forskningsrön har visat att det inte alls var det.

Här är maten Arbogakvinnan Johanna Möller får äta i fängelset

Läste hennes dagbok

Efter det fjärde dödsfallet började familjen utredas av polisen. Kathleen Folbiggs dåvarande make kom sedan att läsa hennes dagböcker, där han reagerade på vissa formuleringar.

I samband med födslarna hade hon där bland annat frågat sig själv om hon skulle kunna hantera moderskapet och behålla lugnet när hon känner att hon är på väg att tappa kontrollen, "som tidigare gånger".

2001 greps Kathleen Folbigg. I ett nio timmar långt polisförhör som senare kablades ut ses hon gråta medan polisen pressar på: Dödade du Caleb? Dödade du Patrick? Dödade du Sarah? Dödade du Laura?

När hon sedan ställdes inför rätta anklagades hon för att med avsikt ha kvävt sina fyra barn till döds i ren och skär frustration.

Folbigg dömdes av en tolvmannajury för tre mord och ett motsvarande dråp. I australiska medier blev hon känd som en barnamördare av historiska mått och stämplades som "landets mest hatade kvinna". I fängelset fick hon tidvis placeras åtskilt på grund av en hotbild.

Så har Sveriges klass två kvinnofängelser förändrats: "En tuffare miljö"

Fann sällsynt avvikelse

Folbigg har hela tiden bestridit anklagelserna och anfört att barnen avled av naturliga orsaker.

I domstolen hade försvaret pekat på att hon hade en varm relation till barnen och framhållit hur uppriven hon lät när hon ringde efter ambulans då de hade slutat andas.

Kathleen Folbigg har under fängelsetiden haft anhängare utanför murarna som har arbetat i hennes sak. 2019 kontaktade en stödgrupp genetikforskare i Danmark som är specialiserade på en väldigt sällsynt genmutation.

Det tros bara vara omkring 130 personer i världen som har denna mutation – och Kathleen Folbigg är en av dem. När tester på spädbarnen granskades på nytt fann man att åtminstone två av dem också bar på denna mutation, vilket anses kunna ha orsakat deras död. Därmed upphävdes argumentet om sannolikheten i fyra likadana dödsfall.

Nya expertanalyser av hennes dagboksinlägg har gjort gällande att de skrevs av "en deprimerad och sörjande mamma".

Psykopatmördare, Paolo Roberto och Djingis Khan – det läser fångarna om

"Klandrade hellre mig"

Kathleen Folbigg frigavs redan i somras, efter att en fristående granskning hade ifrågasatt bevisningen och hon fått en benådning. Men domen i sig stod kvar fram tills dess appellationsdomstolen i Sydney rev upp den på torsdagen.

Utanför rätten föll den i dag 56-åriga Folbigg i gråt inför ett pressuppbåd.

— Jag älskar mina barn och kommer alltid att göra det, sade hon enligt bland andra nyhetssajten news.com.au.

— Systemet lade hellre skulden på mig än att acceptera att barn emellanåt dör plötsligt, oväntat och på förkrossande vis.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!