Måndag 27 Sep
Stockholm

Över 650 båtmigranter på en dag

Över 650 båtburna migranter från Afrika anlände i dag till Lampedusa.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Över 650 båtburna migranter från Afrika anlände på torsdagen till Lampedusa, den lilla italienska ön i Medelhavet som blivit ett centrum för den illegala människotrafiken.

Polis och kustbevakning tog hand om afrikanerna, som kom i tre båtar med 300, 239 respektive 132 personer ombord, rapporterar italienska medier. De allra flesta var män, men minst ett 100-tal kvinnor och några enstaka barn fanns också ombord.

Av de över 27 000 migranter som sjövägen tagit sig från Afrika till Italien i år i hopp om ett bättre liv i EU har 22 500 kommit till Lampedusa. Ön ligger smidigt till för människosmugglare, cirka 15 landmil öster om den tunisiska kusten och ett 30-tal mil norr om Libyen.

Men den lilla soldränkta ön har inga möjligheter att ta hand om migrantanstormningen, utan de slussas vidare till övriga Italien. Där har Silvio Berlusconis regering velat kasta dem i fängelse i upp till fyra år, men ett lagförslag med den innebörden ser nu ut att rinna ut i sanden - Italiens fängelser är redan överfulla.

I stället ska afrikanerna som olagligen tar sig till Italien bötfällas och "omedelbart" avvisas, föreslår nu inrikesminister Roberto Maroni enligt nyhetsbyrån Ansa.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela