En tv-skärm i Seoul i Sydkorea visar ett nordkoreanskt robottest.
En tv-skärm i Seoul i Sydkorea visar ett nordkoreanskt robottest. - Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Nordkorea provade trolig interkontinental robot

Nordkorea har provskjutit vad Japan beskriver som en trolig interkontinental ballistisk robot – utvecklad för att kunna bära en kärnvapenspets till USA:s fastland.


Roboten, som avfyrades från ett område nära Pyongyang, slog ned i havet väster om Japan vid 09.37 på måndagsmorgonen, lokal tid, enligt försvarsdepartementet i Tokyo.

Enligt vice försvarsminister Shingo Miyake verkar det ha handlat om en så kallad interkontinental ballistisk robot, som utvecklats för att kunna slå mot mål så långt bort som USA:s fastland.

Det skulle i så fall vara Nordkoreas femte test för året av det interkontinentala robotsystemet. Systemet har utformats för att kunna bära kärnvapen.

Och det var Nordkoreas andra robotuppskjutning under dygnet. På söndagskvällen avfyrades även en ballistisk robot med kortare räckvidd, enligt Sydkoreas militär. Även den slog ned i havet.

Uppskjutningarna sammanfaller med samtal mellan USA och Sydkorea om att fördjupa ländernas samarbete för att avskräcka den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un från att använda kärnvapen.

Innan samtalen varnade Sydkoreas militär för att Nordkorea inom kort kan komma att testa en interkontinental, ballistisk robot.

Nordkorea har avfyrat 30 ballistiska robotar och skjutit upp tre rymdraketer hittills i år, däribland en satellit i omloppsbana i slutet av november. Förra året avfyrade Pyongyang fler än 70 ballistiska robotar, vilket var rekordmånga.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!