EU-sugna migranter vandrar längs järnvägsspåren nära gränsen mellan Serbien och Ungern. Arkivbild.
EU-sugna migranter vandrar längs järnvägsspåren nära gränsen mellan Serbien och Ungern. Arkivbild. - Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Avgörande dag – och natt – för migrationen

En utdragen slutspurt väntar när EU:s medlemsländer och EU-parlamentet ska försöka enas om asyl och migration. Nu ska pakten tas i mål – om det går.


Efter åratal av gräl och oenighet om migrationspolitiken fick svenska Ylva Johansson i uppdrag att som EU:s nya inrikeskommissionär lägga fram en ny lösning.

Utmaningen var rejäl redan från början.

— Inte sjutton blir det lätt, sade Johansson när hon tillsammans med kollegan Margaritis Schinas i september 2020 presenterade förslaget om en asyl- och migrationspakt.

— Vi presenterar en kompromiss, en landningsbana, som är till för att kunna enas om en överenskommelse. Alla våra medlemsstater står inför olika utmaningar och ingens oro är mer eller mindre befogad än någon annans, sade Schinas på en presskonferens i Bryssel.

Långa samtal

Drygt tre år senare är det nu dags för landning.

Under måndagen inleds vad som är tänkt att bli den avslutande kompromissförhandlingen mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och EU:s medlemsländer i sökandet efter en gemensam ståndpunkt.

Från alla sidor betonas hur nära man är.

"Viktiga framsteg gjorda. Ett ordentligt europeiskt system för att sköta migrationen på ett ordnat sätt är inom räckhåll", skrev Johansson på X efter den senaste förhandlingsrundan den 7 december.

Den gången satt förhandlarna samlade i 15 timmar. Slutspurten antas bli minst lika lång vilket tyder på en uppgörelse tidigast under tisdagen.

Kritik från vänster

Om det går så ligger vägen öppen för att pakten ska kunna bli formellt godkänd av både EU-parlamentet och EU:s ministerråd i början av 2024.

Om oenigheten består kan i stället hela processen komma att avstanna och skjutas upp i väntan på nästa års EU-val.

Motstånd finns från såväl enstaka medlemsländer som Ungern, men även från ytterkanterna i EU-parlamentet, både till höger och vänster.

"Vi ser en politik som kommer att leda till fler öfängelser, mer gränsvåld. Inte heller görs något för att stoppa drunkningarna i Medelhavet", skrev exempelvis svenska ledamoten Malin Björk (V) i ett pressmeddelande tidigare i december.

TT
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!