Olof K Gustafsson är vd för Escobar Inc.
Olof K Gustafsson är vd för Escobar Inc. - Foto: Nyheter24 och Twitter

Escobar-vd:n Olof K Gustafsson häktad i Spanien

Olof K Gustafsson, vd för Escobar Inc, sitter häktad i Spanien misstänkt för grov penningtvätt, bedrägeri och konstsmuggling, skriver Svenska Dagbladet.


Den colombianske knarkkungen Pablo Escobar var ledare för den våldsamma Medellínkartellen, och under 1980- och 1990-talet höll han i en stor del av kokainhandeln. 

I dag äger hans bror Roberto Escobar ett företag vid namn Escobar Inc, vars verksamhet går ut på att förvalta knarkkungens varumärke. Sedan 2014 är svenske Olof K Gustafsson från Ekerö, vd för företaget.

Galna summan – det här är det dyraste Olof K Gustafsson äger: "100 miljoner"

Olof K Gustafsson häktad i Spanien

Den 4 december greps Olof K Gustafsson i Spanien, efter ett tillslag mot svenskens hem i Marbella, skriver SvD. Svenska UD har bekräftat att en man i 30-årsåldern frihetsberövats i Spanien i början av december, till tidningen. 

Under sex timmar gick polisen igenom huset och beslagtog pengar, klockor, datorer och telefoner.

– De slog in dörren, tog mig och Olof och lade ner oss på golvet. Han fick handfängsel. Vår dotter var med oss, säger hustrun Svetlana Gustafsson till tidningen.

Han misstänks för smuggling, grov penningtvätt, urkundsförfalskning och bedrägeri, och för att ha ingått i en kriminell organisation som bedriver illegal konsthandel. 

Även domstolen i franska Bourg-en-Bresse ingår i de spanska myndigheternas utredning, sedan Olof K Gustafsson åkt fast i tullen i Frankrike år 2020, när han färdades i en bil med tre tavlor av Picasso.

Olof K Gustafsson fick frågan om sitt mest kriminella möte – pekar ut oväntade kändisen

Escobar-vd:n kan utlämnas till USA

Under tillslaget var också amerikanska skatteverket med, eftersom Escobar-vd:n anklagas för att lurat hundratals människor på mobiltelefoner. 

Nu har Escobar-vd:n suttit häktad i över två veckor, och enligt SvD vill USA få Olof K Gustafsson utlämnad.

– Enligt oss är det totalt orimligt att han ska lämnas ut till USA. Han är svensk medborgare och bor i Spanien. Dessutom är det här en civilrättslig fråga, inte en straffrättslig, säger Olof K Gustafssons advokat Federico Moglia till SvD. 

Så träffade Olof K Gustafsson sin fru Svetlana: "One thing leads to another..."

Olof K Gustafssons lyxbilar – berättar om sjuka vrålåken i garaget

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!