Fyrverkerier i Sydney för att markera det nya året.
Fyrverkerier i Sydney för att markera det nya året. - Foto: Dan Himbrechts/AP/TT

Världen tar farväl av 2023

Världen tar farväl av ett rekordvarmt år – som har präglats av smarta chattbotar, klimatkris och förödande krig i Gaza och Ukraina. Jordens befolkning, nu över åtta miljarder, gör sig redo att kliva in i 2024.


Auckland i Nya Zeeland var en av de första större städerna att fira in det nya året följt av Sydney i Australien, som bjöd på traditionellt fyrverkeri med en miljon åskådare på plats vid hamnen.

Klockan klämtade sedan för nytt år med stora fyrverkerier i Hongkong, Manilla i Filippinerna och runt om i Indonesien och över Rysslands enorma landområde som sträcker sig över flera tidszoner.

Förberedelser inför nyårsfirandet i Key West, USA.

I rapporteringen från 2023 tar vi med oss biokriget "barbenheimer", en uppsjö av allt mer avancerade AI-verktyg och världens första ögontransplantation.

Indien gick om Kina som världens mest befolkade land och blev även först med att landa på månens sydpol. Jorden uppnådde också den högsta medeltemperaturen sedan mätningarna började 1880, med klimatrelaterade katastrofer på flera håll.

Fyrverkerier från Sky Tower i Auckland på nyårsafton.

Präglas av krig

Men vad 2023 kanske mest av allt kommer att bli ihågkommet för är kriget som återigen har blossat upp i Mellanöstern. Den 7 oktober gick terrorstämplade Hamas till brutal attack mot Israel – vilket ledde till ett omfattande krig i Gaza, där 85 procent av befolkningen nu har tvingats på flykt.

— Det har varit ett mörkt år fullt av tragedier, säger Abel Akkawi, som har flytt Gaza stad med sin fru och tre barn.

I Ukraina har kriget pågått i snart två år. Där finns hopp om att 2024 ska innebära ett slut på Rysslands fullskaliga invasion av landet.

— Seger! Vi väntar på det och tror på att Ukraina kommer att vinna, säger Kievbon Tetiana Shotska.

Trötta på krig

Även i Vladimir Putins Ryssland finns det många som är trötta på krig.

— Under det nya året vill jag att kriget tar slut, att vi får en ny president och att livet återgår till det normala, säger Zoya Karpova, teaterdekoratör och bosatt i Moskva.

Putin är den ryska ledare som har suttit längst på sin post sedan Josef Stalin och är en av kandidaterna när Ryssland går till presidentval.

I Rom bad påve Franciskus för de som fallit offer för konflikter runtom i världen, däribland ukrainare, palestinier, sudaneser och rohingyer.

— När ett år avslutas, ha då modet att fråga hur många liv som slitits sönder i beväpnade konflikter, hur många har dödats?, säger påven efter att ha hållit bön på Petersplatsen.

Val i USA väntar

Frankrikes president Emmanuel Macron passade i sitt nyårstal på att understryka betydelsen av valet till EU-parlamentet, som hålls i juni, något som enligt Macron innebär "ett avgörande val" mellan "en fortsättning på Europa eller en blockering av detsamma".

Av alla de val som väntar under 2024 är det dock ett annat som befinner sig i världens blickfång, nämligen det i USA.

Sett till opinionssiffrorna blir det med stor sannolikhet Donald Trump som ställs mot den sittande Joe Biden när det är dags för presidentval i november.

Nyårsfyrverkerier vid Big Ben i London.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!