Danmarks blivande kung Frederik X (till höger) med svenska kronprinsessan Victoria. Arkivbild.
Danmarks blivande kung Frederik X (till höger) med svenska kronprinsessan Victoria. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tidigare partyprinsen Frederik redo för tronen

Den blivande kungen Frederik har under lång tid förberett sig för att bli en modern monark. Men under sin ungdom var han känd som partyprinsen.


Kronprins Frederik, och hans australiska hustru Mary, har länge profilerat sig i halvskuggan av drottning Margerethe II.

— När tiden är mogen som kommer jag att styra skeppet, sade han i ett tal när Margerethe firade ett halvsekel på tronen 2022.

Han visar stort engagemang för miljö- och klimatfrågor, och har anammat moderna värderingar om både familje- och samhällsliv under de många år som han förberett sig för tronen.

Lätt upprorisk

Men den 55-årige blivande monarken var känd som upprorisk som ung.

— Han var inte helt och hållet en rebell, men som barn och ung man var han inte helt bekväm med uppmärksamhet från medier och insikten att han en dag skulle bli kung, säger Gitte Redder som är hovexpert till AFP.

Frederik sågs som en enstöring som var missnöjd med att föräldrarna inte gav honom den uppmärksamhet han ville ha. Ersättningen blev ett hektiskt liv, fester och snabba bilar och han sågs länge som en bortskämd partyprins.

Men det ska ha ändrats när han tog examen på Århus universitet 1995 – och blev den förste danske tronarvingen att slutföra universitetsstudier. Han läste också på det anrika universitetet Harvard i USA, under pseudonymen Frederik Henriksen.

Lång militärtjänst

Påföljande militärtjänst följde, där han lystrade till smeknamnet Pingo. Och han mognade.

— Jag vill inte låsa in mig i ett fort. Jag vill vara mig själv, en mänsklig varelse, sade han.

Frederik träffade sin blivande fru Mary Donaldson på en bar i Sydney under OS år 2000. Paret har fyra barn, varav prins Christian, som är äldst, just fyllt 18 år.

Och den blivande tronarvingen Christian är den förste inom danska kungafamljen som gått på förskola.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!