Bilar brinner i Kiev efter en rysk attack.
Bilar brinner i Kiev efter en rysk attack. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Nya robotanfall mot Ukraina – "verklig skräck"

Ukrainas två största städer Kiev och Charkiv utsattes under tisdagsmorgonen för omfattande ryska robotanfall. Flera personer har dödats och över 90 har skadats. Det är en verklig skräck att bli lämnad utan... allt, säger Galina Solovijova, som inte längre har ett hem.


Ryssland anföll under tisdagsmorgonen flera ukrainska städer med robotar. Enligt president Volodymyr Zelenskyj har hittills över 90 personer skadats. Minst fem personer har dödats i attackerna.

Kievs militärförvaltning uppgav under morgonen att försök att avvärja attacken pågick.

"Kievbor – stanna i skyddsrummen. Många robotar är på väg i er riktning", skrev Ukrainas flygvapen på Telegram.

Enligt AFP-journalister som befinner sig på plats i Kiev skakades den ukrainska huvudstaden av över tio kraftiga explosioner under tisdagsmorgonen.

I Kiev arbetade brandmän och räddningsarbetare vid ett hus där rök steg ut ur fönstren.

— Det är ett bostadshus. De träffade ett bostadshus, säger Kievbon Violetta Solovijova.

Räddningsarbetare vid en förstörd lägenhetsbyggnad i Kiev.

"Verklig skräck"

79-åriga Galina Solovijova fick en skada i huvudet i attacken, och står utan hem.

— Det är en verklig skräck att lämnas utan... allt. Och vi vet inte hur det är med grannarna. De är folk vi känner. Hur mår de? frågar hon med bandage runt huvudet.

Det nationella elbolaget Ukrenergo har meddelat att 250 000 abonnenter är utan elektricitet i Kiev och närliggande områden efter attackerna. Temperaturen i området är runt tre plusgrader.

Ukrainas försvarsminister Rustem Umjerov uppger på sociala medier att Ryssland avsiktligt riktar in sig på kritisk infrastruktur och bostadsområden, och kallar dagens anfall en "mycket farlig attack som dödade och skadade oskyldiga människor".

Robotar mot Belgorod

Även Charkiv utsattes under tisdagsmorgonen för en omfattande rysk attack. Flera byggnader och infrastruktur skadades i anfallet.

Ryssland säger sig under tisdagen ha skjutit ned nio robotar som Ukraina avfyrat mot det ryska gränslänet Belgorod. Minst en person uppges ha dödats.

Under måndagen meddelade Rysslands president Vladimir Putin att landet kommer att trappa upp sina anfall mot Ukraina efter helgens attack mot den ryska staden Belgorod.

Putins varning kom under ett besök på ett militärsjukhus, där han sade att Ryssland skulle fortsätta att slå till mot vad han beskriver som militära mål.

— Vi gör det i dag och i morgon och vi kommer fortsätta göra det, sade Putin.

Rök stiger efter en rysk attack i Kiev.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!