Harvard Universitys högsta chef Claudine Gay under en utfrågning i USA:s kongress den 5 december. Arkivbild.
Harvard Universitys högsta chef Claudine Gay under en utfrågning i USA:s kongress den 5 december. Arkivbild. - Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Harvards chef avgår efter plagiatanklagelser

Harvard Universitys högsta chef Claudine Gay har lämnat in en avskedsansökan, rapporterar det prestigefyllda amerikanska universitetets egen tidning The Harvard Crimson.


Gay har kritiserats hårt för att ha svarat undvikande på frågor om hur antisemitism och uppmaningar till folkmord ska hanteras på campus – frågor som ställdes under en uppmärksammad utfrågning i USA:s kongress den 5 december tillsammans med toppcheferna för University of Pennsylvania och Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Toppchefen vid University of Pennsylvania, Elizabeth Magill, lämnade in en avskedsansökan den 10 december.

Utfrågningen i kongressen ledde till en granskning av Gays akademiska meriter och efter det har hon upprepade gånger anklagats för plagiat, skriver The New York Times.

I sitt avgångsbrev skriver Gay att hon utsatts för "personliga påhopp och hot som underblåsts av rasism" och att det har varit "plågsamt att tvivla på mina åtaganden att konfrontera hat och att upprätthålla vetenskaplig stringens".

Avgången markerar ett abrupt slut på en turbulent ämbetsperiod som inleddes i juli. Gays tid som högsta chef är den kortaste någonsin i Harvards historia sedan grundandet 1636.

TT
/
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!