Försvarsminister Lloyd Austin har drabbats av prostatacancer. Arkivbild.
Försvarsminister Lloyd Austin har drabbats av prostatacancer. Arkivbild. - Foto: Maya Alleruzzo/AP

USA:s försvarsminister behandlas för cancer

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har opererats för prostatacancer. Men det tog flera dagar innan Vita huset och president Joe Biden informerades om att Austin befann sig på sjukhus.


Den 70-årige Austin lades in på militärsjukhuset Walter Reed redan den 22 december i fjol och opererades.

En vecka efter operationen ska Austin ha drabbats av en urinvägsinfektion kopplad till ingreppet, enligt ett uttalande från hans läkare.

Sjukhusvistelsen och cancerdiagnosen hemlighölls även för högt uppsatta förvaltnings- och försvarstjänstemän under flera dagar.

Vita huset informerades om att Austin låg på sjukhuset den 4 januari, och allmänheten och kongressen fick inte veta om det förrän en dag senare.

Först på tisdagen fick president Biden veta att Austin drabbats av cancer, en väntan nationella säkerhetsråds talesperson John Kirby kommenterar med "inte optimalt".

— Det är inte så här det ska gå till, det var inte bra och vi vill säkerställa att det inte händer igen, säger han.

Dröjsmålet till trots säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre att:

— Presidenten har fullt förtroende för ministern.

Vita husets stabschef Jeffrey Zients beordrade på tisdagen regeringsmedlemmar och ministrar att meddela hans kansli om de får förhinder att utföra sina uppgifter. Detta sedan Biden-administrationen nu genomför en översyn av riktlinjerna.

Det sena beskedet har även väckt ilska hos de journalister som bevakar försvarshögkvarteret Pentagon. Kutym är att sådana händelser omedelbart meddelas till presskåren.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!