Aleksej Navalnyj i videosändningen vid torsdagens HD-förhandling.
Aleksej Navalnyj i videosändningen vid torsdagens HD-förhandling. - Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT

Navalnyj protesterar: Får kokande vatten

Den ryske oppositionledaren Aleksej Navalnyj protesterar mot de hårda förhållandena i det specialfängelse han nu förts till. I en videoförhandling med Högsta domstolen i Moskva kräver han bland annat mer tid för att äta och tillgång till böcker.


— Jag får två muggar kokande vatten och två bitar äckligt bröd, säger han enligt internationella medier.

— Jag får tio minuter på mig att äta. Och då nästan kvävs jag av det kokande vattnet.

Framträdandet var ytterligare ett välkommet livstecken, efter ett tidigare videoframträdande inför en annan domstol tidigare i veckan.

Det framkom då att Navalnyj i tysthet flyttats till Charp, som ligger vid 70:e breddgraden – nästan 200 mil norr om Moskva, bra mycket längre norrut än exempelvis Sveriges nordspets.

Att sätta honom på en så isolerad straffkoloni tros vara en del av den ryska regimens förberedelser inför presidentvalet i mars då Vladimir Putin lär utses för en ny presidentperiod.

Navalnyj fängslades 2021 sedan han återvänt till Ryssland efter att ha vårdats i Tyskland för förgiftning. Han dömdes till fängelse bland annat för korruption i en summarisk rättegång. Straffet förlängdes ifjol med ytterligare många års fängelse för "extremism".

Behandlingen av Navalnyj ses i omvärlden som politiskt motiverad, eftersom Putin ser oppositionspolitikern som ett hot mot regimens hårda grepp om makten.

TT
/
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!