Poliser på vakt utanför byretten i Frederiksberg i Köpenhamn efter tillslagen den 14 december. Arkivbild.
Poliser på vakt utanför byretten i Frederiksberg i Köpenhamn efter tillslagen den 14 december. Arkivbild. - Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix/TT

Terrorplaner i Danmark kopplas till Hamas

En grupp som misstänks ha planerat terrorbrott i Danmark misstänks ha koppling till palestinska Hamas. Vad planerna bestod i är ännu okänt. Flera av de misstänkta – däribland en Malmöbo – är ännu på fri fot.


Hamaskopplingen tillkännages av åklagarsidan vid en rättsförhandling i en dansk landsret, motsvarande en svensk hovrätt, på fredagen.

Totalt sju personer misstänks ha varit med och planerat någon form av terrorbrott i Danmark. Den 14 december slog polis till mot en rad bostäder i bland annat Köpenhamn, Odense och Århus.

Från Israel och dess premiärminister Benjamin Netanyahu spreds tidigt svårbekräftade underrättelseuppgifter om att det fanns en koppling till den terrorstämplade islamiströrelsen. När detta nu bekräftas är det en av få detaljer som blivit kända.

— Den uppgiften behöver inte längre omfattas av de stängda dörrarna, säger åklagaren Anders Larsson till Ritzau.

"Bekräftar hotet"

Än så länge är nästan ingenting känt om vad de misstänks ha planerat. Den danska säkerhetspolisen PET sade sig ha ingripit i ett tidigt skede av planeringen.

Tre personer sitter häktade: en 58-årig man, som enligt danska mediers beskrivning har förekommit i den offentliga debatten i Danmark, samt två kvinnor som är omkring 20 år gamla.

Tre personer har även häktats i sin frånvaro och den sjunde misstänkta personen har släppts på fri fot då det inte fanns tillräckliga skäl för häktning.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard anser att Hamaskopplingen understryker att det finns ett allvarligt hot.

— Det är klart att detta också bekräftar att terrorhotet mot Danmark tyvärr är allvarligt, men att vi som tur är också har en duktig och uppmärksam polis och en säkerhetstjänst som varje dag gör sitt yttersta för att skydda oss, säger han.

Tyska tillslag

Bland de misstänkta sades det tidigt också finnas koppling till det kriminella gänget Loyal to familia (LTF) som har förbjudits i Danmark.

En av dessa personer bor i Malmö och befinner sig för närvarande i Libanon, rapporterade Sydsvenskan härom dagen, sedan tidningen kommit i kontakt med den internationellt efterlyste mannen. Han bekräftade att han är medlem av LTF, men tillbakavisade att han planerat någon form av terrordåd:

— Jag blev förvånad när jag hörde om efterlysningen – vad fan är detta?

Mannen sade vidare att han inte har fått veta något om misstankarna och att han kommer att resa till Danmark någon gång i ett senare skede.

I nära anslutning till den danska polisens tillslag i december skedde också tillslag i Tyskland, där flera utpekade Hamasmedlemmar greps misstänkta för att planera terrorattacker mot judiskt kopplade mål. Enligt dansk polis sågs då ingen direkt koppling mellan fallen.

TT
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!