Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tysklands första Twittergate

Nyheter | 28/05/2009 17:10

Förbundsrepubliken har drabbats av skandal - med Twitter i centrum.

Julia Klöckner är förbundsdagsledamot i för Tysklands kristdemokratiska parti, CDU. Klöckner vill vara en modern politiker. Så Klöckner twittrar. Men - som vi vid det här laget har lärt oss - går det ibland lite väl fort när folk använder de sociala medierna.

Och nu sitter Julia Klöckner med skägget i brevlådan och Tyskland har fått sin första Twitterskandal på halsen.

Julia Klöckner twittrade nämligen om ett valresultat - innan det officiella tillkännagivandet.

"Folket kan lugnt kolla vidare på fotboll. Valomgången har lyckats", kvittrade Julia Klöckner. Och lät därmed förstå att hennes partikamrat, Horst Köhler, blivit omvald till ämbetet som förbundsrepublikens president. Till saken hör att Julia Klöckner tillhörde valkommissionen.

Nu har Tysklands Twittergate fått politiska konsekvenser. I måndags avgick Klöckner från posten som förbundsdagens sekreterare, hon har bett om ursäkt för kvittret och i dag samlas föbundsdagens presidium för att ta ställning till eventuella konsekvenser.

Också Ulrich Kebler, förbundsdagsledamot för socialdemokraterna, twittrade om valresultatet på förhand. Kebler försvarar dock tilltaget. Kritisk är däremot Peter Ramsauer från CDU:s bayerska systerparti, CSU.

– Jag har ingen som helst förståelse för den här typen av saker. Därför att det i slutänden undergräver parlamentets förtroende, säger Ramsauer, enligt Allgemeine Zeitung.

Skrivet av: