Presidentaspiranten och expresidenten Donald Trump, fotograferad vid ett kampanjmöte i Clinton i Iowa i början av januari.
Presidentaspiranten och expresidenten Donald Trump, fotograferad vid ett kampanjmöte i Clinton i Iowa i början av januari. - Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

Trump segerviss när USA:s valcirkus har premiär

Sopar Donald Trump mattan med sina medtävlande? Kan Ron DeSantis eller Nikki Haley överraska? Nu samlas Republikanerna för nomineringsmöten i ett iskallt Iowa, den första utgallringen i processen för att utse partiets presidentkandidat.


Fakta: Opinionsläget i Iowa

Stödet i procent för de republikanska presidentaspiranterna inför nomineringsmötet i Iowa. Inom parentes redovisas det nationella opinionsstödet, enligt det aktuella genomsnitt av mätningar som Real Clear Politics tar fram.

Donald Trump, affärsman och expresident: 52,5 (61,4)

Nikki Haley, tidigare FN-ambassadör och guvernör: 18,7 (12)

Ron DeSantis, Floridaguvernör: 15,5 (10,7)

Vivek Ramaswamy, entreprenör: 6,5 (4,3)

— Vi kommer att skriva historia och vinna stort i Iowa, slog en kavat expresident Trump fast i dagarna.

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake Universty i Des Moines i Iowa, är beredd att ge honom rätt – men med viss reservation.

— Det vore ett enormt bombnedslag om det inte går jättebra för Trump. Men Iowavalet handlar om förväntningar. Om Trump "bara" får 40 procent eller mindre kommer det väcka frågor om svaghet, säger han till TT.

Stora rubriker

Det brukar heta att många vägar går till Iowa men att det bara finns tre biljetter därifrån. Talesättet beskriver hur viktigt det är att lyckas i landets första primärvalsstat. Det är inte ovanligt att presidentaspiranter kastar in handduken när rösterna räknats där.

Att vara först ut i primärvalsprocessen betyder enorm uppmärksamhet från politiker och medier. Segraren i Iowa får stora rubriker, politisk medvind och uppsving i donationer – något som kan säkra en valkampanjs fortlevnad.

I år är dock mycket annorlunda. På den demokratiska sidan ställer president Joe Biden upp för omval och hans kandidatur är inte på allvar hotad. På den republikanska sidan har Trump en hisnande ledning på mer än 50 procentenheter över sina närmaste medtävlare.

Den tidigare FN-ambassadören och South Carolinaguvernören Nikki Haley kampanjtalar på en pub i Waukee i Iowa.

"Gått utför"

I Iowa är avståndet något mindre, men Trumps stöd är 35 procentenheter högre än förra FN-ambassadören Nikki Haley som ligger på knappt 19 procent. Floridaguvernören Ron DeSantis har halkat efter och ligger på drygt 15 procent, enligt Real Clear Politics sammanställning av mätningar.

Eftersläntrarna jobbar dock på inför de nomineringsmöten som hålls i vintervädret i kväll lokal tid. Under de fyra första dagarna i januari gjorde DeSantis hela 99 framträdanden i 57 counties (ungefär län), enligt nyhetssajten Axios.

— DeSantis har satsat allt på Iowa. Men hans kampanj har gått utför sedan han lanserade den. Om han inte säkrar en stark andraplats här är det svårt att se en fortsättning, säger Goldford.

Floridaguvernören Ron DeSantis låter sig fotograferas med anhängare vid ett kampanjstopp på en sportpub i Grimes i Iowa.

Kamp om VP-post?

Det i höstas så breda republikanska startfältet har tunnats ut. Efter exguvernören och Trumpkritikern Chris Christies avhopp består det i princip av Haley, DeSantis, entreprenören Vivek Ramaswamy – och Donald Trump.

Expresidenten själv har hoppat över alla primärvalsdebatter och beter sig som kandidaturen var hans. Spekulationer om huruvida primärvalen egentligen är en tävling om posten som Trumps vicepresidentkandidat är i full gång. Men Goldford tror inte han väljer någon av sina medtävlare.

— Trump är så självcentrerad, för honom hänger allt på lojalitet.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!