Britterna har testat en laser, som ska vara ett billigare alternativ än konventionella vapen.
Britterna har testat en laser, som ska vara ett billigare alternativ än konventionella vapen. - Foto: Brittiska försvarsdepartementet/TT

Nytt laservapen testat – skär igenom mål

Storbritannien har testat sitt nya laservapen Dragonfire, meddelar landets regering.


Lasern, som var placerad på marken, avfyrades mot ett mål i luften vid en testanläggning utanför yttre Hebriderna, nordväst om skotska fastlandet.

Vapnet kan sättas in mot alla mål på synligt avstånd och "använder en intensiv ljusstråle som skär igenom målet". Träffsäkerheten motsvarar ett enpundsmynt på en kilometers avstånd, men hur långt lasern egentligen når är hemligstämplat, enligt regeringen.

Framför allt är vapnet tänkt som ett kostnadseffektivt alternativ till dyra luftvärnssystem, och ska exempelvis kunna skjuta ned drönare och sjömål. Att skjuta ett skott med lasern kostar vanligtvis mindre än 10 pund (cirka 130 kronor).

Kriget i Ukraina har visat på utmaningarna, när mängder med billiga attackdrönare sätts in, och motmedlen i många fall är betydligt kostsammare.

Det brittiska försvarsdepartementet meddelade nyligen planer på en mångmiljon-satsning att ta tekniken från "testmiljön till slagfälten".

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!