Ett enkelt råd för din kopp te har rört upp känslor. Arkivbild.
Ett enkelt råd för din kopp te har rört upp känslor. Arkivbild. - Foto: Alastair Grant/AP/TT

Salt stämning efter amerikanskt te-råd

Det kokar upp till te-storm över Atlanten. Ett amerikanskt råd har strött salt i en kollektivt sårad brittisk själ.


De te-älskande britterna har surnat till på en amerikansk forskare som har kommit med det skandalösa förslaget att inte bara ha mjölk och socker i sin tekopp – utan också en nypa salt.

Michelle Francl, professor i kemi vid Bryn Mawr College i Pennsylvania har kommit fram till den så chockerande slutsatsen i en nyutkommen bok, där hon studerar tedrickande under tusen år.

Gensvaret gav beska kommentarer på sociala medier och i tidningar om att i USA, där kokar man ju vattnet i mikrovågsugn. Eller som Tony Turnbull skriver i The Times :

"Jag har druckit te i USA, så jag är inte nödvändigtvis redo att lära mig om den perfekta koppen te från en amerikan."

Francl hade ovetandes startat ett tebråk bara snäppet under det berömda "Boston tea party" – den amerikanska kolonins skatterevolt mot britterna 1773 som blev en av de utlösande faktorerna för den amerikanska revolutionen.

Ingen officiell hållning

För att stämma i bäcken, eller koppen, gick USA:s ambassad i London in och kallade te för "vänskapens elixir" som förenar nationerna.

"Vi vill försäkra de goda britterna att den otänkbara idén att lägga i salt i er nationaldryck inte är en officiell amerikansk hållning, och kommer aldrig att bli", skriver ambassaden i ett brev publicerat på X, tidigare Twitter.

Michelle Francl själv säger till BBC att hon är förvånad över reaktionerna och den första att erkänna att amerikaner inte är några tekonnässörer.

— De har verkligen hemska tevanor, säger hon.

Folk är rädda

Men hon står fast vid att te smakar bättre med salt i. Natriumet i saltet tar bort den beska bismak te kan få, och gör drycken något rundare. Testa, råder Francl britterna.

— Det är inte som att lägga i socker. Jag tror att folk är rädda för att det ska smaka salt.

USA:s ambassad går trots allt emot Francl på en punkt när man avslutar sitt brev med att lova att "koka te som man ska – i mikrovågsugnen".

Svaret kom snabbt från det brittiska regeringskansliet, som på X svalt konstaterar att:

"Vi uppskattar våra länders speciella förhållande, men här är vi oense. Te kan bara bryggas i en tekanna".

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!