Prins Harry sitter i styrelsen för African Parks. Arkivbild.
Prins Harry sitter i styrelsen för African Parks. Arkivbild. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Prins Harry kopplas till övergreppsskandal i Afrika – flera vittnar om våldtäkter och tortyr

Människor i Kongo-Brazzaville vittnar om våldtäkter och tortyr som begåtts av anställda i African Parks, enligt en granskning i The Mail on Sunday. Prins Harry sitter i styrelsen för organisationen som får pengar från EU och USA.


Offren, från baka-folket, säger att de utsattes för övergreppen när de försökte gå in i regnskogen i nationalparken Odzala-Kokoua där de i årtusenden har fiskat, jagat och letat efter läkemedelsväxter.

African Parks verkar i flera afrikanska länder med syfte att bevara djurlivet i samarbete med lokalbefolkningen. Bland finansiärerna finns EU, USA och rika filantroper.

Våldtogs av en parkvakt

En kvinna berättar för tidningen att hon våldtogs av en parkvakt, samtidigt som hon höll sitt nyfödda barn i armarna. En man uppges ha dött efter att ha blivit illa slagen och inte fått vård. En annan berättar att hans huvud trycktes ned under vatten medan han med bakbundna händer blev slagen med ett bälte.

— Vissa vakter är dåliga människor och deras agerande borde stoppas. Vad de gör är grymt och omänskligt, säger han till tidningen.

Enligt tidningen varnades prins Harry i maj förra året om övergreppen av organisationen Survival International som arbetar för urbefolkningars rättigheter.

En talesperson för prins Harrys organisation Archewell säger till tidningen att prinsen omedelbart förde vidare uppgifterna till vd:n och styrelseordföranden i African Parks.

Parken skriver i ett uttalande att man känner till anklagelserna och att en utredning pågår sedan förra året.

TT
/
/
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!