Jair Bolsonaro med sonen Carlos till vänster. Arkivibld.
Jair Bolsonaro med sonen Carlos till vänster. Arkivibld. - Foto: Bruna Prado/AP/TT

Bolsonaros son misstänks i spionhärva

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva sparkar den biträdande chefen för landets underrättelsetjänst, mitt i en utredning om påstådd illegal övervakning som även involverar expresidenten Jair Bolsonaros son.


Underättelsechefen i fråga, Alessandro Moretti, är föremål för en federal polisutredning av ett hemligt nätverk som påstås ha använt israelisk spionprogramvara för att avlyssna hundratals politiker och andra offentliga personer under Jair Bolsonaros presidentskap.

Bland annat högsta domstolens domare samt den tidigare talmannen i det brasilianska underhuset ska ha varit föremål för övervakning, enligt federala utredare.

Högsta domstolens domare Alexandre de Moraes, som själv varit mål för den påstådda övervakningen, uppger att polis har identifierat Jair Bolsonaros son Carlos som en del av den "politiska kärnan" som misstänks ha beordrat den illegala övervakningen.

Bolsonaro, president mellan 2019 och 2022, har fördömt utredningen som "förföljelse".

Lula kallar i sin tur Bolsonaros påstående för "nonsens".

— Den brasilianska regeringen ger inte order till den federala polisen, än mindre till domstolarna, säger Lula i en intervju med CBN radio.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!