En anhängare till president Nayib Bukele håller upp ett utskuret foto av honom i San Salvador på söndagskvällen.
En anhängare till president Nayib Bukele håller upp ett utskuret foto av honom i San Salvador på söndagskvällen. - Foto: Salvador Melendez/AP/TT

El Salvadors president utropar storseger

Fyrverkerier sköts upp mot himlen i El Salvadors huvudstad San Salvador när president Nayib Bukele uppgav sig ha blivit återvald. Enligt Bukele själv – som kallat sig "världens coolaste diktator" – fick han 85 procent av rösterna.


Siffran tidigt på måndagen har inte bekräftats av valmyndigheten.

"Enligt våra siffror har vi vunnit presidentvalet med mer än 85 procent av rösterna och minst 58 av 60 mandat i den lagstiftande församlingen", skriver Nayib Bukele på X.

Han tillägger att det är "rekordet i hela världens demokratiska historia".

Hårda tag

42-årige Bukele har blivit populär genom hårda tag gentemot gängkriminaliteten i landet, vilket lett till en kraftig minskning av antalet mord i ett land där många sedan lång tid tillbaka tröttnat på våldet.

Enligt regeringen dödades 120 000 civila av gängen under tre decennier och man uppger också att kriminella kontrollerade 80 procent av landet när Bukele vann sitt första val 2019.

Efter att ha utlyst nödläge i mars 2022 har över 75 000 personer som uppges vara kopplade till gängmiljön frihetsberövats.

Under lång tid klassades El Salvador som ett av världens farligaste länder, men förra året sjönk antalet mord till det lägsta på 30 år – och en bra bit under det globala snittet.

Fängslat oskyldiga

Men Bukele och hans regering har också kritiserats för att många oskyldiga frihetsberövats, bland dem minderåriga, i takt med att regeringen implementerat sin hårdföra policy mot kriminaliteten.

Tusentals av dessa sitter i ett helt nytt fängelse – som påstås vara det största i Nord- och Latinamerika – som presidenten lät bygga på några månader.

— Vi genomförde kirurgi, nu befinner vi oss i strålbehandling och vi kommer att lämna med hälsan i behåll utan den cancer som är de kriminella gängen, sade Bukele i samband med att han lade sin röst på söndagen, och tillade att man från västvärldens håll vill tvinga på El Salvador "liberala idéer om vad demokrati borde vara".

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!