"Rörmokar-Joe" inte rörmokare

- 17/10/2008, 10:52 -

Politiskt slagträ heter varken Joe eller är rörmokare.

(TT) När både McCain och Obama talade om "Joe Plumber" i tv-debatten blev han USA:s mest kända rörmokare.

Nu visar det sig att han varken kallas Joe - eller är rörmokare.

"Joe Plumber" blev republikanernas favorit när han under ett politiskt möte i Ohio ställde Obama mot väggen med frågor om demokratens skattepolitik.

Under den tredje och sista tv-sända presidentvalsdebatten några dagar senare vände sig både John McCain och Barack Obama mot tv-kamerorna och talade direkt till den nyblivna kändisen.

–Senator Obama vill att regeringen ska bestämma vad dina anställda ska ha för sjukvårdsförsäkring. Jag vill att du, Joe, ska få göra jobbet, sade McCain.

Barack Obama var inte sen att kontra med ett exempel ur sin skattepolitik.

– Joe, om du finns därute - med min politik får du och 95 procent av alla arbetande familjer skattesänkningar.

Men nu visar det sig att Joe Wurzelbacher inte kallas Joe. I telefonkatalogen står han under namnet Samuel Wurzelbacher och har inte heller det tillstånd som krävs för att få arbeta som rörmokare. Det avslöjar rörmokarfacket, som gått igenom sina register.

– Det är synd att den här killen har hamnat i den här situationen. Eftersom det verkar som att han gett fel bild av sig själv och hela rörmokarbranschen, säger Tony Herrera vid rörmokarnas fackförening i Ohio.

Eftersom Wurzelbacher dessutom tjänar mindre än 250 000 dollar om året tillhör han det samhällsskikt som skulle få lägre skatt genom Obamas föreslagna skattepolitik. Men avslöjandena om den verklige "Joe Plumber" och ryktena om hans skatteskulder har inte mattat av hans kändisskap. Hans intåg i valdebatten har gjort att journalister från hela USA flockats till hans hem i Ohio. Enligt Reuters svarar Wurzelbacher inte längre i sin mobiltelefon, hans telefonsvarare är fylld till maxgränsen och reportrar som väntat utanför hans hus säger att han kört sin väg och inte kommit tillbaka.

Skrivet av: