Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens i Bryssel.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens i Bryssel. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Trumps skugga över Nato-möte

Donald Trumps skugga hänger tungt över Nato, efter ex-presidentens barska ord om att uppmuntra till ryska attacker. Farligt, menar generalsekreterare Jens Stoltenberg – som ändå trycker på att fler Natoländer borde göra mer. Och att de också gör det.


Fakta: Nato och tvåprocentsmålet

Så här mycket lade medlemsländerna i Nato på sina försvar i preliminära siffror för 2023, i jämförelse med sin BNP:

Polen: 3,9 procent

USA: 3,49

Grekland: 3,01

Estland: 2,73

Litauen: 2,54

Finland: 2,45

Rumänien: 2,44

Ungern: 2,43

Lettland: 2,27

Storbritannien: 2,07

Slovakien: 2,03

Frankrike: 1,9

Nordmakedonien: 1,87

Montenegro: 1,87

Bulgarien: 1,84

Kroatien: 1,79

Albanien: 1,76

Nederländerna: 1,7

Norge: 1,67

Danmark: 1,65

Tyskland: 1,57

Tjeckien: 1,5

Portugal: 1,48

Italien: 1,46

Kanada: 1,38

Slovenien: 1,35

Turkiet: 1,31

Spanien: 1,26

Belgien: 1,13

Luxemburg: 0,72

Fotnot: Den 31:a medlemslandet Island har inget eget försvar.

Källa: Nato

Sällan har orden från en presidentvalskandidat, med mer än ett halvår kvar till valet, rört om så mycket inför ett av Natos ministermöten.

Men nu är det få som talar om något annat än hur Donald Trump i helgen valtalat om hur han i princip uppmuntrat Ryssland att göra "vad fan de vill" med de Natoländer som inte når alliansens tvåprocentsmål.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg har redan fördömt uttalandet som farligt och upprepar det på sin presskonferens inför veckans försvarsministermöte i Bryssel.

— Alla påståenden om att vi inte står upp för varandra underminerar säkerheten för oss alla. Vi får inte lämna något utrymme för att Moskva ska missförstå att vi är redo att försvara alla medlemsländer, säger Stoltenberg.

Fler över två

Samtidigt är han noga med att betona att allt fler Natoländer nu uppfyller målet med att lägga motsvarande minst två procent av sin BNP på försvaret. Elva av 31 medlemmar gjorde det 2023. I år blir det fler.

— Vi gör verkliga framsteg. I år väntar jag mig att 18 medlemmar lägger två procent eller mer på försvaret. Det är ett nytt rekord, säger generalsekreteraren.

Han fyller också på med att de europeiska länderna och Kanada tillsammans faktiskt gör mer än USA när det gäller att hjälpa Ukraina på olika sätt. Och att ett starkt Nato är i USA:s intresse.

— Det gör USA starkare och säkrare. Från Koreakriget till Afghanistan har Natomedlemmarna slagits sida vid sida med USA, säger Stoltenberg.

Vem leder Ramstein?

Trumps ord om Nato och ovilja att ge mer till Ukraina väcker frågor om framtiden för den kontaktgrupp för Ukrainas försvar som regelbundet samlar ett 50-tal länder som aktivt hjälper de styrande i Kiev att hålla ut gentemot Ryssland.

Nu diskuteras om den så kallade Ramsteingruppen fortsatt kan ledas av USA, eller om i stället Nato borde ta över.

Fast hur det fungerar rent organisatoriskt är inte så viktigt, anser Stoltenberg.

— Mitt huvudfokus när jag träffar Natomedlemmarna är att se till att de fortsätter ta politiska beslut för att hjälpa till med vapen, ammunition, reservdelar och utbildning, säger generalsekreteraren i Bryssel.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!